29 de nov. 2022

PABLO IGLESIAS “QUANT PITJOR, MILLOR”

Pablo Iglesias
nuevatribna/3 DE DICIEMBRE DE 2022, 

 Lamentablement Pablo Iglesias ha entrat en una deriva que és perillosa ja no per a Podemos sinó per al conjunt de les forces progressistes. Després d'una experiència institucional poc reeixida, finalitzada amb la seva dimissió de la Vicepresidència del Govern i el seu fracàs en la seva candidatura en les autonòmiques de Madrid, es va retirar a les seves casernes d'hivern. A partir d'aquí va començar novament la seva presència en els mitjans i fonamentalment a partir de la seva relació amb Jaume Roures que potencia la seva presència.

Iglesias que va acabar amb un fracàs en el seu pas per la política institucional ara pretén marcar el pas al partit que va dirigir, i continua dirigint a l'ombra, dictant des de la seva plataforma mediàtica els seus dogmes teòrics i excomunicant  polítics i mitjans de comunicació no sols de dretes sinó fins i tot els que qualifica com a “mal anomenats progressistes”.

Igual que en el seu període en la política sembla ser que el major enemic de Pablo Iglesias sigui no la dreta tavernària d'aquest país sinó la resta de les forces d'esquerres. Sembla ser que mai ha acceptat una política de gradualisme i de resolució parcial dels problemes de la gent. Per a Pablo Iglesias i els seus seguidors tot se situa “en el tot o res”.

Per a entendre-ho cal dir que per a Pablo Iglesias mai ha estat ni va ser important tot allò relatiu a la qüestió del treball. Ell sempre ha considerat més importants les qüestions identitàries i culturals. Tampoc ha donat importància a les qüestions organitzatives, ni a l'acostament al moviment sindical. És rellevant el seu distanciament permanent del moviment sindical. L'única cosa important per al seu plantejament eren els moviments de base sempre definits segons el seu criteri. Així mateix, malgrat la seva professió professoral, fa una anàlisi molt crítica contra la transició democràtica a Espanya i és especialment crític amb l'actuació del PCE.

Iglesias promocionat en el seu moment per mitjans de comunicació com el d'ara el seu odiat Ferreras va aconseguir en el seu moment frenar en la seva competició electoral el que semblava un previst avanç d'IU. Posteriorment va llançar la seva proposta nova de “Assalt als cels” aconseguint un magnífic resultat electoral i a partir d'aquí va començar el seu inici de declivi. Sense organització territorial, amb escassa presència als ajuntaments i autonomies Podemos va començar el seu descens electoral. Malgrat això va aconseguir la conformació d'un Govern de Coalició, on mai es va trobar còmode malgrat els avanços aconseguits. Finalment frustrat i amb la seva valoració en decadència va dimitir i va delegar la direcció de UP dins el govern en Yolanda Díaz a la qual també va designar de forma escassament democràtica cap de llista per als següents processos electorals. Del seu pas pel Govern podem dir que va provocar directament o indirectament “molt soroll”, la qual cosa va perjudicar la imatge d'un govern progressista sotmès a un intens atac des de l'oposició de dretes.

Lamentablement per a ell, Yolanda Díaz ha resultat ser una dirigent política amb personalitat pròpia que no sembla procliu a seguir instruccions alienes i que té el seu propi projecte molt allunyat de les pràctiques de Podemos i els seus seguidors. Yolanda Díaz d'entrada procedeix d'una altra tradició arrelada com és la del PCE i la seva relació amb el moviment sindical dels treballadors i treballadores, per això molta gent qualifica el seu projecte de “laborista”. La seva actuació ha estat i és molt institucional dedicant-se a resoldre amb èxit els objectius del seu departament i evitant en la mesura del possible “generar soroll” dins del govern i fins i tot mitjançant en els casos en què el soroll procedís dels membres del govern de Podemos, no de UP.

És evident que el protagonisme de Yolanda Díaz tant com a ministra i com a política millor valorada, i la seva intenció d'iniciar una nova trajectòria personal amb el projecte de SUMAR no ha agradat a Pablo Iglesias que pretenia dirigir des de l'ombra  una candidata sotmesa al control d'un Podemos que ell governa amb ”mà de ferro”. Lamentablement Pablo Iglesias no ha pogut vèncer les seves inclinacions de ser el “mascle alfa” del seu projecte polític. Només cal veure com han anat abandonant els seus primers companys en l'aventura i com ara s'allunyen no sols les seves organitzacions coaligades sinó fins i tot organitzacions del mateix Podemos que s'acosten clarament al projecte de Yolanda Díaz que es percep coma un projecte menys sectari, més obert i amb millors perspectives entre la ciutadania.

Aquesta situació és inacceptable per a una persona de les característiques de Pablo Iglesias que des del seu pseudo-retir mediàtic llança anatemes i “fàtues” ja no sols contra la premsa de tota mena sinó directament contra la mateixa Yolanda Díaz a la qual recorda que va ser nomenada per ell i que sembla que li degui obediència. Són increïbles els atacs d'Iglesias a la ministra amb millor valoració, reconeixement social i gestió pública. Així mateix en un moment de grans èxits del Govern progressista com l'aprovació dels tercers pressupostos, els impostos a les energètiques i financeres, la previsible nova pujada del SMI, etc., es fomenta més que mai el “soroll” dins de la coalició i fins i tot hi ha qui prediu ruptures que sens dubte serien suïcidis per al conjunt de l'esquerra.

Però per a Pablo Iglesias partidari del “tot o res” i del quant “pitjor millor” pot ser que no sigui el més important. En aquest moment el seu gran objectiu és amansir a Yolanda Díaz, castigar el PSOE, i intentar ressuscitar  un malalt agonitzant com és Podemos.

I és que Pablo Iglesias malgrat el seu "currículum" professoral hi ha coses que no reconeix. Considera la transició com a un fracàs i considera que l'única ruptura real, i el que ve defensant des de fa temps, seria la constitució d'una república avui dia impossible i per a això només contempla tres agents “veritablement rupturistes”: PODEMOS, Bildu i ERC. És sagnant que una persona capacitada com Pablo Iglesias sigui capaç d'arribar a aquestes conclusions. Els que coneixem  ERC sabem que el seu esquerranisme és fals però que tenen moltes afinitats amb Iglesias, només s’han de  veure els elogis de Rufián a Irene Montero i el seu “mal rotllo” amb Yolanda Díaz. Pot ser que alguna cosa tinguin a veure les seves relacions amb el seu protector Jaume Roures.

En aquests moments el millor per a Pablo Iglesias és desgraciadament el pitjor per al conjunt de les esquerres.






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada