18 de gen. 2020

DEFICIT DEMOCRATIC EN LA DRETA


La dreta encara son els "nacionales"
Nuevatribuna | 19 de enero de 2020


Tots tenim la imatge recent de  les dretes que han fet gala d'uns discursos tots ells coincidents a utilitzar un llenguatge que no sembla ser el propi d'una oposició democràtica. Es especialment revelador el to utilitzat pels diversos representants de la dreta en la sessió d'investidura de Pedro Sánchez. I no sols el to bast sinó la utilització d'una sèrie de conceptes, manipulats uns i ultramuntans uns altres, impropis de qui vol encapçalar una alternativa de dreta democràtica.
Ens referim a les desqualificacions efectuades al llavors candidat, a la seva proposta de govern i a la majoria que li anava a donar la investidura per activa o per passiva. Qualificar el govern de “il·legítim” és possiblement un dels conceptes més perillosos i quasi “colpistes”, igual que el recurs de portar el futur President del govern davant els tribunals que és d'extrema duresa. Al costat d'això està l'intent d'apropiar-se d'elements que són comuns a tota la ciutadania, símbols com la Constitució, la Prefectura de l'Estat i uns altres com la bandera o la unitat d'Espanya. Recórrer a mentides en  relació a situacions que per sort han estat superades en la nostra recent història recent com l'existència d'ETA o la presumpció de que el futur govern pot efectuar negociacions il·legals en el contenciós català.
Totes aquestes desqualificacions són manipulacions i tergiversen la veritat. En primer lloc perquè ningú pot arrogar-se el patrimoni constitucional i menys els hereus d’aquells que van tenir seriosos dubtes pel que fa  al marc constitucional com va ser la dreta d'Aliança Popular i per tant els seus successors, mentre que socialistes i comunistes van estar entre els que van donar origen a la Constitució democràtica. Tampoc poden patrimonialitzar la lluita contra ETA que va causar víctimes entre tots els demòcrates i que va ser derrotada per l'estat democràtic, especialment durant el Govern socialista de Rodríguez Zapatero. I és inadmissible que per endavant es condemni una cosa impossible com és que el Govern vagi a efectuar il·legalitats en la negociació per a resoldre la situació a Catalunya, és impossible perquè saben perfectament quins són els límits de la legalitat, una altra cosa és que puguin plantejar-se canvis de la legalitat que hauran de ser aprovats d'acord amb la llei vigent.
La campanya contra l'Estatut del PP
El problema de les dretes és que res d'això és nou. Exceptuant  l'època de la transició quan la dreta, possiblement avergonyida per la seva participació en la dictadura, va ser residual i la UCD de Suárez va ocupar el seu lloc, sempre ha mantingut posicions extremes i ha acusat les alternatives de progrés amb epítets extrems i desqüalificadors. Podem dir sense equivocar-nos que amb les dretes d'Aznar,  Rajoy o  Casado, Vox o Arrimadas l'acord constitucional hagués estat impossible. I és que el contingut de la Constitució en molts dels seus aspectes no agrada a les dretes i per això sempre tracten de retallar-los.
Els avenços en drets socials, des de l'inici, s'han fet com a fruit de l'aplicació de la constitució i sempre sota governs de l'esquerra. Els drets laborals i sindicals establerts en l'Estatut dels Treballadors i la Llei de llibertat sindical. La sanitat pública universal i l'educació pública en una primera etapa. Els drets socials de la igualtat de gènere i el dret a la diferència, el divorci i l'avortament en una altra etapa. La dreta sempre ha estat en contra i quan ha pogut ha tractat de retallar-los. Ara  ho estem veiem en el seu intent d'atac, a partir de la “censura parental”, de la pròpia existència de l'escola pública.

Recordem com van rebre el Govern de Zapatero acusant-lo d'haver guanyat de forma poc clara les eleccions quan es va desemmascarar l'intent del PP d'involucrar  ETA en els atemptats de Madrid. I el temps que van continuar parlant de la trama d'ETA, tant políticament com a través dels seus mitjans afins. I quan la dreta va acusar Zapatero de trair  les víctimes d'ETA per a intentar negociar una sortida, quan ells mateixos amb Aznar i sense que ningú els critiqués van negociar amb, el per a ells denominat , “Moviment d'Alliberament Basc”. I això sense oblidar la campanya de desgast institucional amb el pretext del nou “Estatut de Catalunya” i les seves manipulacions del Constitucional que van ser l'inici de la desafecció catalana respecte  l'estat.
La dreta a Espanya, amb l'excepció del PNB, exemple de la tradició cristianademòcrata europea, està molt lluny de les concepcions de les democràcies europees més modernes. Les dretes i no només les polítiques sinó també les econòmiques tenen una concepció patrimonial d'un Estat que creuen que per dret diví és seu. No toleren, si no és amb desgrat,  l'accés de les forces de progrés al govern. Ho van tolerar en el cas de Felipe González perquè encara no s'atrevien a alçar la veu  ja que el record del franquisme encara estava pròxim, però posteriorment sempre han tingut mal perdre.
Merkel rebutja utilizar una bandera en un acte de partit
Les nostres dretes creuen encara en el patriotisme de la bandera, Merkel els ha donat un exemple de que les banderes no poden tenir utilització partidista. Volen una Espanya a imatge i semblança seva, clerical i patriarcal, fèrriament unitària i socialment desigual i atlantista més que europeista. I amb aquesta concepció patrimonial del que és de tota la ciutadania continuem amb el risc d'una alternativa poc democràtica i autoritària que té el seva més fidel reflex en Vox i el seu ascendent sobre la resta de les dretes. La foto de Còlon és la seva millor imatge.
El dèficit democràtic congènit de la majoria de les dretes de l'estat és una molt mala notícia per a tots ja que impossibilitarà en el seu moment amplis acords de reformes legals que l'adaptació de l'Estat a la realitat actual pugui precisar. En aquest sentit no hi ha dubte que la situació que es va donar en la transició va ser molt més favorable democràticament parlant que l'actual.
A curt termini la posició extrema de les dretes pot ajudar a aglutinar a la resta dels partits entorn del govern però a llarg termini aquest dèficit democràtic de les dretes serà una dificultat greu.
Les dretes: la foto de Colón

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada