28 d’oct. 2019

DE LA DESOBEDIENCIA A LA VIOLENCIA


Via Laietana desprès de la batalla
Nuevatribuna | 28 de octubre de 2019


Hi ha moltes coses de les que passen a Catalunya que són difícils d’entendre sinó s’analitza el context. Hi ha moltes coses que no són el que semblen. A Catalunya no hi ha simplement un ampli moviment social independentista. A Catalunya hi ha un moviment social independentista impulsat des de les màximes Institucions Públiques de Catalunya començant pel propi Govern que es basa en falses realitats. Falses realitats que es difonen com a veritats universals pels mitjans de comunicació públics, televisió i ràdio públiques que són mitjans de difusió i comunicadors subvencionats pel poder públic de Catalunya.

A Catalunya s’ha presentat com a un fet democràtic la iniciativa proposada pel propi Govern i aprovada pel Parlament de vulnerar sense tenir dret l’Estatut i la Constitució, que són les lleis fonamentals de Catalunya i de l’Estat. I això es considera un “acte democràtic”. Desprès es presenta com a un acte bàsic de dret el “posar les urnes” pera un pseudo-referèndum il·legal sense les mínimes normes de credibilitat.

Amb posterioritat es considera que l’actuació de la Justícia contra els responsables polítics d’aquestes il·legalitats són “fets antidemocràtics” com si l’origen fossin les falses votacions del pseudo-referèndum i no els actes il·legals previs.

Previament a la resolució de la sentència ja es considerava dictada per un tribunal venjatiu i polític, alhora que es defensava com a única sentència possible “l’absolució” dels processats.

I quan la sentència condemnatòria es fa pública i malgrat retalla les peticions del Ministeri Fiscal es desqualifica com a venjança política des de les màximes instàncies de la Generalitat. I no sols no es critica sense acatar-la sinó que es proclama la necessitat d’una àmplia resposta de la ciutadania inclosa la desobediència civil. Això sí fins al moment des de la Generalitat s’han guardat ben prou de fer la més mínima desobediència institucional per evitar així les possibles responsabilitats en que podrien concorre.

Hem vist com des de la màxima instancia política de Catalunya, que alhora es la màxima representació de l’Estat a Catalunya es manifestava la necessitat de mobilitzacions socials, de desobediències socials i la voluntat de desacatar la sentència.

Intent d'ocipació de l'Aeroport del Prat
El Govern ha impulsat actes de desobediència que han comportat la realització de manifestacions massives ben convocades i cobertes pels propis mitjans de comunicació de la Generalitat i amb la complaença de la Presidència de la Generalitat. Dins d’aquestes respostes a la sentència s’han donat fets com l’intent d’ocupació d’una infraestructura bàsica com l’Aeroport del Prat, i el tall d’autovies i carreteres. I fins i tot es va veure com el mateix govern que aplaudia aquestes actuacions amb una mà, amb l’altra manava a les forces del mossos de mantenir l’ordre i reprimir les marxes.

Ara hi ha uns nous objectius irreals per a conquerir: la “Llibertat” i l ”Amnistia”, així com repeteix contínuament el President-“vicari” Quim Torra, l’apertura d’un diàleg per part del Govern de l’Estat amb l’únic objectiu d’aconseguir la “Autodeterminació” . Tots ells objectius que saben impossibles d’assolir. Mai hi haurà llibertat pels polítics presos sinó hi ha un acord polític per aconseguir una mínima normalització de la vida ciutadana a Catalunya. No pot haver-hi Amnistia per que comportaria que l’Estat reconeixes que ha actuat de forma irregular. Pot haver-hi indults parcials però tot vinculat a la normalització política. I mai hi haurà autodeterminació per que no és aplicable en el marc democràtic existent, i encara menys de forma unilateral.

El President de la Generalitat, el Govern de la Generalitat, la majoria del Parlament de Catalunya i els partits que han defensat i que no renuncien a actuacions unilaterals al “Ho tornarem a fer” són responsables no sols de la fractura social dins de Catalunya i del conflicte amb l’Estat. Són responsables de mentir i enganyar als que s’han cregut les seves falses histories. I són responsables, i encara es més greu, de crear el clima i afavorir amb la seva manca de denúncia els importants brots de violència que s’han viscut a Barcelona i a d’altres localitats.

La violència ha estat implícita amb molts actes com els talls de carreteres, autovies i autopistes, fins hi tot en un tall d’autopista amb la participació del propi President de la Generalitat. En els intents reeixits o no d’ocupar estacions de ferrocarrils o el mateix aeroport. Dels sabotatges a les vies dels trens regulars o Ave. De tots aquests temes el President i el Govern s’han desentès o fins i tot de forma indirecta els propicien o els aproven.

Torra a la marxa per l'AP7
I que podem dir de la violència vandàlica que tots hem pogut comprovar? Cap crítica del President de la Generalitat i condemnes amb la boca petita dels principals partits del govern de Catalunya. I cal dir que no és una violència normal.

No s’ha tractat de que hi hagin enfrontaments per que les forces de seguretat hagin anat a dissoldre una manifestació. No és això el que ha passat. El que s’ha adonat ha estat atacs premeditats a les forces de seguretat amb la intenció de provocar enfrontaments. No és casual que els principals enfrontaments s’hagin donat per l’encerclament de grups de manifestants violents a la “Jefatura Superior de Policía” de Barcelona. Les càrregues de les forces de seguretat han estat una resposta als atacs sense precedents de grups d’activistes violents parapetats per altres manifestants amb desig d’emocions fortes.

I no es tracta com volen fer creure de gent aliena al moviment independentista. Com corroboren en xarxes socials des dels propis CDR fins a grups vinculats a la CUP “són els vostre fills i nets” que opten per una nova via a la vista de la inutilitat  de l’actuació de la seva “gent gran”.

La violència és responsabilitat última del propi moviment independentista, avui dia trencat en mil famílies i sense perspectives clares, que no s’atreveix a dir a tanta gent enganyada que el camí emprès el 2012 no porta enlloc.

Per a finalitzar només dues consideracions: a) Les mobilitzacions independentistes estan nodrides bàsicament per classes mitjanes benestants amb una renda per càpita superior a la mitjana de Catalunya; b) No es pot oblidar la responsabilitat de les dretes nacionalistes espanyoles en atiar el conflicte amb la voluntat de collir vots a la resta de l’Estat encara que fos a costa de l’enfrontament entre catalans.
AIXO MAI MES

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada