26 de set. 2023

GRÈCIA: ABUSIVA REFORMA ANTI-LABORAL. NOSTÀLGIA DE TSIPRAS

 

Grecia: Manifestació contra la Reforma Laboral

nuevatribuna/29 DE SEPTIEMBRE DE 2023

El govern de dretes grec de Nova Democràcia ha aprovat una Reforma Laboral que significa un pas enrere referent als drets laborals. La Reforma de Mitsotakis de Nova Democràcia significa una reculada abusiva i que va en contra del camí que s'està recorrent a la UE. No sols atempta contra el dret de la Jornada Laboral sinó que impedeix en la pràctica tota possibilitat de conciliació familiar.

La Reforma permet als empresaris establir un sisè dia laboral variant els horaris laborals per a adaptar-los a les necessitats de la producció. Així mateix la reforma permet que el treballador simultaniegi el seu primer treball amb un altre de fins a 5 hores, cosa que significaria 13 hores diàries. D'aquest segon treball podria ser acomiadat sense dret a indemnització.

D'altra banda s'estableixen uns nous “contractes de guàrdia” en els quals el treballador estarà sempre a la disposició de l'ocupador que podrà variar els seus horaris amb només 24 hores de preavís. També els treballadors podran ser acomiadats sense previ avis i sense indemnització durant el primer any de treball.

Així mateix es limita el dret de vaga en poder sancionar als piquets sindicals si impedeixen l'entrada o sortida amb penes de fins a sis mesos de presó i 5.000 euros de multa.

Aquesta contrareforma laboral qualificada de “esclavista” va en contra de totes les tendències europees que plantegen una millora de la qualitat de la producció i els serveis mitjançant la compatibilitat de la productivitat i la rendibilitat amb la millora de les condicions laborals amb especial referència a la conciliació laboral, Un exemple d'això seria la Reforma Laboral efectuada a Espanya amb  l'acord d'empresaris i sindicats aprovat pel Parlament.

Per la seva part la retrògrada Reforma Laboral grega ha recollit les enhorabones dels mercats especulatius internacionals i les famoses empreses de “ràting” les que sempre premien les regressions en les polítiques laborals.

No obstant això alguna responsabilitat té la societat grega que sembla no aprendre de la història. El que no pot fer-se és votar a un govern de dretes i després exclamar-se per les seves actuacions. I especialment Grècia hauria de saber-ho  analitzant la seva recent història.

Els governs de la dreta de Nova Democràcia són els principals responsables de la gran crisi grega que va esclatar a partir del 2009. Al gener de 2010 la Comissió Europea acusà a Grècia d'irregularitats sistemàtiques en l'enviament de les seves dades fiscals. El grup Goldman Sachs va estar involucrat en aquesta falsificació i va ajudar  a amagar el dèficit real dels comptes grecs. Cal destacar que el llavors President del Banc Central Europeu, Mario Draghi, havia estat càrrec operatiu d'aquest banc en el període de l'ocultació del dèficit.

Davant d’això es va generar la por a la UE i especialment a Berlín de que Grècia fos capaç de reconduir la seva situació i posés en qüestió l'estabilitat de l'Eurozona i de l'euro.

Les pressions cada vegada majors i un pla de rescat draconià per part de la Unió Europea encapçalada per Alemanya va comportar una crisi social a Grècia i un clima d'indignació entre la seva població que es veia castigada per les il·legalitats d'uns governs corruptes. Tot això va comportar l'arribada al poder de Syriza i Alexis Tsipras en 2015.

No hi ha dubte que al marge de la situació delicada l'elecció del govern d'esquerres va provocar una radicalització en la posició alemanya i per tant del conjunt de la UE, i va donar principi a la política del “austericidi”.

El Govern de Syriza va  intentar negociar amb la “Troika” però tots els intents d'acostament van ser inútils. Ja no es tractava d'una qüestió econòmica i es va exigir al govern grec una rendició sense condicions o en cas contrari li varen ensenyar la porta cap a la sortida de la “zona euro” i un suposat retorn al “dracma”.

Enfront d'aquesta situació Tsipras i Syriza van intentar un últim intent de fer entendre a la UE  la necessitat d'una negociació diferent dels termes del rescat i per a això va organitzar un referèndum sobre l'acceptació del “Diktat europeu”. Sens dubte Tsipras va intentar que Europa fos conscient del sentir democràtic del poble grec i fos sensible a la voluntat democràtica del país. El referèndum va ser un èxit del “No” al rescat. Malgrat això Merkel i la UE no estaven disposats a deixar-se impressionar per la voluntat democràtica dels grecs i van endurir les condicions del rescat.

El problema no era ja econòmic sinó d'enfrontament polític. Alemanya no podia tolerar les exigències d'un “nan econòmic” com Grècia dirigit per un “neo-comunista”. No obstant això Tsipras no es va limitar a efectuar l'exercici democràtic del referèndum sinó que va plantejar un paquet alternatiu per a modificar els termes del rescat plantejant una àmplia proposta alternativa on es contemplava una àmplia proposta de reformes tributàries i ajustos de la despesa governamental. La base de la proposta no impugnava el rescat sinó els seus aspectes més lesius per a la major part de la societat grega. Així per exemple es plantejava una reforma tributària sobre els sectors més rics a canvi d'evitar la retallada en unes pensions ja de per si baixes. El “NO de la Troika” va ser radical imposant condicions encara més exigents que les anteriors al Referèndum. Just a això va iniciar mesures més cruentes com deixar de facilitar euros als bancs grecs que van haver de tancar les seves portes efectuant una asfíxia econòmica a Grècia.

Davant aquesta situació Tsipras es va enfrontar als que dins de Syriza volien mantenir l'enfrontament i fins i tot optar per l'opció de tornar a l'antiga moneda grega el Dracma. No obstant això Tsipras i la majoria del partit va optar per l'opció més qüestionada ideològicament però  la millor per al país. Tsipras va acceptar negociar el rescat a partir de la consideració de que l'aplicació per part de Syriza seria millor que deixar-lo a la gestió d'un altre partit amb menor sensibilitat social.

Tsipras va convocar noves eleccions i les va guanyar novament i a partir d’aquí es va centrar a aconseguir l'aplicació més suau possible del pla de rescat. No obstant això, malgrat ser el millor pel país, va haver de carregar amb el pes de la derrota enfront de la UE.

Malgrat això Tsipras encara reservava una nova prova de la seva claredat ideològica i la capacitat per a enfrontar temes conflictius. En aquest segon mandat i malgrat el pes del nacionalisme a Grècia va aconseguir un acord històric de reconciliació amb l'estat de Macedònia que a conseqüència de l'acord es va transformar a Macedònia del Nord i acabant amb un persistent estat de tensió entre països veïns que no es reconeixien.

A la vista de l'actual situació de Grècia és impossible no observar amb nostàlgia a Alexis Tsipras un dirigent polític d'esquerres coherent que sempre va saber posar per davant el seu deure cap als seus compatriotes.

Especialment important és recalcar la seva actitud d'afrontar les dificultats davant dels que sempre volen quedar bé encara que sigui a costa d'aquells als quals diuen representar.

Alexis Tsipras, la honestetat




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada