1 de nov. 2015

ICV UNA OPCIÓ A PRESERVAR


Logo d'Iniciativa per Catalunya Verds





Nuevatribuna | 01 de Noviembre de 2015

En totes les esferes de la vida hi han aspectes que pel seu singular interès caldria preservar. Crec que en el camp de l’actual política catalana ICV és una opció política que caldria preservar per part de la ciutadania.


La història de ICV és part de la seva importància i és demostrativa de la seva capacitat d’adaptació a les noves realitats i un procés continuat de modernització. IC neix l’any 1987 de les brases encares enceses de la destrucció interna de l’històric PSUC.

IC, i posteriorment ja ICV, assumeix la millor herència del PSUC com a partit nacional i de classe. Partit que defensa de forma indissociable els interessos socials i nacionals de les classes treballadores de Catalunya. El PSUC  que va crear un pensament hegemònic durant molt temps en la societat catalana, especialment en temps de la dictadura i la transició. Pensament que en molts dels seus aspectes, especialment en el de la identificació com a “Catalunya un sol poble” o “és català qui viu i treballa a Catalunya” s’han mantingut fins fa ben poc com a identificació de l’unitat civil de la societat per sobre de diferencies d’origen o de llengua.

A aquesta herència, i també a l’idea bàsica de cercar l’unitat de les esquerres, ICV va adaptar i modernitzar el partit mitjançant canvis interns com l’abandó del “centralisme democràtic” i l’adopció de formes de democràcia participativa amb ple respecte al pluralisme intern. En l’àmbit estratègic ICV es va obrir a l’ecosocialisme i al feminisme com aspectes bàsics en la seva definició política. Altrament ICV ha efectuat un transit ordenat i amb plena cohesió en els cas dels canvis de direcció des de Rafel Ribó a Joan Saura i d’aquest a Joan Herrera i finalment a l’innovadora fòrmula de coordinació compartida entre Dolors Camats i Joan Herrera. Cal afegir també que tots els seus màxims responsables han estat excel·lents parlamentaris.

En la seva lluita per l’unitat de l’esquerra ICV va aconseguir a partir del 2000 d’una forma permanent mantenir una coalició electoral amb EUiA, el referent de IU a Catalunya. Altrament al 2003 la coalició d’ICV-EUiA  forma part del pacte de Govern Tripartit d’Esquerres, amb PSC i ERC que trenca amb l’hegemonia de CiU a Catalunya. Possiblement la gent d’ICV i la d’EUiA són les que amb més claredat han defensat l’existència i l’actuació dels governs plurals fins avui dia.

En la X Assemblea d’ICV s’acorda intentar la confluència amb altres forces i moviments per tal d’aconseguir incrementar l’espai de l’esquerra alternativa i transformadora a Catalunya, més enllà de la pròpia coalició d’ICV-EUiA.

Amb aquests antecedents ICV ha afrontat dues situacions especials com a partit polític, el procés sobiranista a Catalunya i l’aparició de noves formacions i opcions polítiques.

ICV és un partit que defensa la radicalitat democràtica i per tant sempre ha defensat que l’única solució per a solucionar els problemes derivats de la relació de Catalunya amb l’estat és un “referèndum” acordat  i amb plenes garanties democràtiques. ICV defensa una opció federal o confederal que permeti mantenir a Catalunya vinculada a l’estat espanyol mitjançant un procés constituent tant a l’Estat com a Catalunya que actualitzi la Constitució del 78.

Pel que fa a l’aparició de noves opcions polítiques en àmbits de progrés ICV ja apostava per una apertura cap a nous agents o subjectes transformadors abans de la seva aparició.

Es per això que en l’actual cicle electoral ICV ha apostat amb tota la seva energia i amb una ampla generositat per crear espai de confluència amb noves forces en l’àmbit de les eleccions municipals, autonòmiques i ara en les estatals en l’àmbit de Catalunya.

I diem amb generositat per que ICV malgrat ser un partit ja implantat no ha pretès mai monopolitzar els processos de confluència, al contrari s’ha implicat en recursos, quadres i esforços propis d’una organització ja implantada arribant on les noves forces no podien fer-ho per elles mateixes.

No hi ha dubte que això ha tingut per a ICV com a organització des de costos econòmics, per la reducció de càrrecs institucionals propis en àmbits municipals com del Parlament de Catalunya així com la pròpia pèrdua de pes propi dins de les institucions malgrat q       ue les opcions que han confluït conjuntament hagin millorat o mantingut en conjunt les que tenia per si mateixa ICV. I fins i tot ha sacrificat els seus millors actius per a garantir la confluència com ha estat el cas de Ricard Gomà a l’Ajuntament de Barcelona o dels propis coordinadors Generals d’ICV, Joan Herrera i Dolors Camats al donar un pas enrere i no participar en llistes ni al Parlament ni al Congrés dels Diputats, en un gest potser excessiu de voluntat d’unitat.
Joan Herrera: Coordinador General d'ICV

Crec que en algun moment passada la novetat de la seva irrupció aquests nous subjectes haurien de reflexionar pel que fa al comportament d’ICV. La raó és molt senzilla, ICV estava preparada políticament per obrir-se a les confluències de progrés, entre d’altres motius per que ja tenia renovada la seva organització i projecte. Per exemple ja feia temps que feia primàries per a escollir els seus candidats; té establerta la limitació de mandats; mai ha tingut condonacions dels seus crèdits bancaris i ha apostat per crèdits directes dels seus militants; i per que ja ha fet des de la seva situació minoritària una política radical contra la dreta monopolista i contra les corrupcions diverses, només cal tirar d’hemeroteques.

Poques coses li poden impressionar a ICV de les noves organitzacions, però a aquestes potser els hi convindria conèixer com ha funcionat una organització d’esquerra alternativa allunyada del populisme, amb quadres formats en la vida municipal, associativa i sindical. I com deia un militant d’ICV “és bo que els nous partit siguin honrats, però que hi sigui un vell partit com el PSUC-ICV encara és millor”.

Cal esperar que les altres forces confluents en els diversos processos amb ICV aprofitin per formar-se en la experiència de qui sempre s’ha definit i ha estat un partit de “lluita i govern”  actuant als carrers i a les institucions. Cal esperar que no caiguin en la temptació negativa d’utilitzar l’aliança i el compromís d’ICV per a tractar de substituir-la o intentar anul·lar-la en la seva funció de referent de l’esquerra alternativa catalana.

No és cap secret que els diferents processos de confluència com ”Barcelona en Comú”, “Catalunya Sí Que Es Pot” i el darrer “En comú Podem” ha significat una cert neguit en la militància d’ICV que viu amb un cert malestar en el seu orgull d’organització problemes com el de la visibililització de les seves senyes d’identificació: com propostes polítiques, identificació de les seves sigles o dels seus màxims dirigents. Aquesta és sens dubte una situació que caldrà resoldre per tots els participants en les confluències en un proper futur, un cop les noves organitzacions hagin madurat en la seva pràctica política

Per tradició, per experiència, per capacitat de proposta i per la qualitat dels seus quadres ICV pot subsistir i potser multiplicar-se amb una confluència amb altres forces que busquin els mateixos objectius transformadors, però en tot cas i com ha demostrat en el passat és capaç de subsistir i reconstruir-se en solitari en les pitjor situacions.

En el passat però he vist cassos d’alguna força política com va ser Euskadiko Esquerra una força especial d’especial qualitat en el panorama del País Basc des de 1977 fins a 1993. EE, era l’única força d’Euskadi clarament euskaldun que mai va apostar pel frontisme entre espanyolistes i abertzales. Era un partit d’esquerra basquista clarament d’esquerres amb voluntat d’unificar al conjunt de la població a partir de les seves propostes socials i de voluntat de pau i fi de la violència terrorista. Malgrat tota la seva estratègia  política ben elaborada, malgrat la qualificació política dels seus quadres polítics, alguns d’extraordinària vàlua com Bandrés, Onaindia o Uriarte,  no va poder superar l’enfrontament frentista. EE va desaparèixer fonamentalment per problemes econòmics que van impedir la seva subsistència política, i al 1993 va ser absorbida pel PSE-PSOE que malgrat tot no va aprofitar ni la seva elaboració sobre el problema basc ni als seus quadres més qualificats.

Esperem que les confluències d’ICV no li passin factures similars en un futur que puguin llastrar el seu futur com a organització imprescindible per a l’esquerra alternativa i pel canvi social i nacional de Catalunya, d’Espanya i d’Europa. Al contrari crec que tota la gent progressista ha de donar suport a enfortir una opció imprescindible a preservar a Catalunya com és el cas d’Iniciativa per Catalunya Verds la més fidel i actual representant del valors ètics i polítics del vell i per mols enyorat PSUC.

PSUC: l'origen d'ICV




Raimon: "T'he conegut sempre igual"

Adjunto les consideracions que sobre el article fa en el seu blog l'amics Jose Luis Lopez Bulla:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada