22 de maig 2016

EL SINDICALISME PRECISA DEL CANVI POLITIC



El sindicalisme i la lluita per un altre política
nuevatribuna /22 de Mayo de 2016
El sindicalisme de classe, especialment el que representa CCOO fa molt temps que ha assegurat la seva autonomia respecte a les forces polítiques. Per que el sindicalisme ha d’estar sempre disposat a defensar per damunt de tot els interessos de la classe treballadora que representa.

Però el sindicalisme des de la seva independència no pot ser indiferent respecte  la situació política. Al contrari, el sindicalisme necessita que la política sigui beneficiosa pels interessos de la seva classe. Moltes vegades el sindicalisme ha de fer front a crítiques de molta gent treballadora que creu que no es defensen prou bé els seus interessos davant les retallades de drets laborals que pateixen. I moltes vegades els crítics són els mateixos que han votat als partits polítics que des del govern han establert les esmentades retallades. Cal doncs evitar contradiccions, no es pot responsabilitzar al sindicalisme dels resultats negatius del que s’ha votat en les eleccions polítiques.

El sindicalisme de classe sempre ha jugat un paper clau en la defensa dels interessos del conjunt dels treballadors. Es per això que CCOO va jugar un paper transcendent en la lluita per la democràcia i aquesta lluita va comportar fer front a la repressió de la dictadura. Per que la democràcia significava establir la llibertat política i els reconeixement dels drets bàsics laborals i sindicals entre molts d’altres. No es pot explicar la Transició sense fer esment del paper del sindicalisme, dels sindicalistes i de la lluita de la classe treballadora.
El procés 1001 contra la direcció de CCOO
 De la mateixa manera el sindicalisme de classe ha encapçalat la resistència davant polítiques de retallades de drets laborals contra governs del PSOE o el PP, especialment davant les mal anomenades reformes laborals que el que sempre han intentat és la retallada de drets. I aquesta resistència i les mobilitzacions en que es va concretar, moltes vegades mitjançant les vagues generals han aconseguit fruits positius tot impedint les reformes en alguns cassos o limitant-les en d’altres.

En el moment actual la situació és especialment crítica davant la situació derivada d’una crisi que s’ha fet recaure sobre les classes treballadores i populars. Una situació d’agudització de la lluita de classes com reconeix un gran representant del capital com Warren Buffet quan declara : “existeix una lluita entre una classe –els súper rics- que guanya cada dia a costa dels interessos de la majoria de la població, aquella que aconsegueix les seves rendes a partir del treball en lloc del capital” “la lluita de classes segueix existint, però la meva va guanyant.

La voracitat del gran capital no té límits i la crisi l’hi ha permès aplicar un retrocés sense precedents pel que fa als drets socials i laborals, i retallar profundament en els països desenvolupats el denominat estat del benestar. Però no tenen prou i volen més, són insaciables. En el cas de l’estat espanyol només cal recordar les recents paraules del president de la gran patronal CEOE, Juan Rosell quan diu: “el treball fix i segur és un concepte del segle XIX” “en el futur l’ocupació haurà de guanyar-se tots els dies”. No hi ha dubte que és una concepció reaccionària però que manifesta clarament el que en el fons reflecteix el pensament de molts dels representants de les gran corporacions. Els mateixos que ingressen milionàries retribucions inclús en els moments actuals de crisis socials. Només cal aclarir que el mateix Rosell al 2015 va rebre només en concepte de retribucions per la seva presencia, el que en llenguatge col·loquial diríem “escalfar la cadira”, en els consells d’administració de Gas Natural i Caixabank la quantitat  de 353.000 euros. Cal dir que això li comporta la presencia en no més de 36 sessions, sumades les dues entitats, en un any. Això representa el fariseisme del gran capital avui política i econòmicament hegemònic. Des del sindicalisme s’ha deixat clara la contradicció de les paraules de Rosell en defensar una modernització dels processos, la digitalització que ell diu, i alhora defensar contradictòriament la precarietat i el que comporta: manca de qualificació. Si no volem ser una societat retardària que vulgui competit en baixos costos salarials, la qual cosa comportaria un empobriment col·lectiu, el que cal és el contrari del que planteja Rosell: impulsar un nou model productiu basat en més inversió en I+D+e, més activitat econòmica, i més ocupació digna i amb drets, i alhora una major ocupació basada en el desenvolupament dels pilars de l’estat del benestar, com són els sectors de la educació, sanitat, dependència i més i millors serveis públics. El contrari és tornar a sistemes ja superats per la història.
Juan Rosell, president de CEOE
No hi ha dubte d’aquesta agudització de l’enfrontament dels interessos de classe  avui en l’estat espanyol i en el conjunt de la UE. Per això el sindicalisme no és ni serà indiferent pel que fa al resultat de les eleccions del 26-J.

Es evident que des del sindicalisme de classe i confederal es defensa un model diferent a l’actual de societat i un diferent model de procés productiu. En el dia a dia el sindicalisme, els sindicalistes i la classe treballadora s’han enfrontat a les conseqüències de polítiques suposadament d’austeritat que han fet créixer la desigualtat i han beneficiat només la classe dels súper rics. Ara amb les eleccions és el moment de no sols defensar-nos sinó també tractar de passar a l’ofensiva i per això cal un escenari polític més favorable als interessos del conjunt de la classe treballadora. La necessitat d’una política diferent que retorni els drets laborals i socials i també els sindicals, acabant amb una política de criminalització del sindicalisme. Una política econòmica que plantegi el model  productiu que defensa el sindicalisme. El retorn dels drets plens a la negociació col·lectiva. Amb una fiscalitat més justa, que acabi amb els beneficis fiscals de les grans empreses, i que persegueixi el frau i l’elusió fiscal. Una política que defensi el treball digne en salari i drets com a millor forma d’eliminar de rel l’actual situació d’emergència social, a la que també cal fer front amb actuacions urgents com seria l’establiment d’una renda mínima garantida per qui no tingui treball ni accés a cap altra prestació social. Aquests i molts altres són factors que ajudarien a la vegada a intentar fer un canvi en les polítiques de la UE. Un canvi que es dirimeix en les eleccions i al qual no és, ni pot ser, indiferent el sindicalisme de classe.
Per un altra política económica
Es per això que el sindicalisme ha de pressionar per aconseguir un govern de canvi des de l’esquerra i les forces progressistes. Cal dir les coses pel seu nom i el PP i C’s representen les polítiques de les dretes que tant sofriment estan provocant. El contracte únic que plantegen des de C’s no és cap novetat, és el sistema que porta a la pràctica les paraules del president de la CEOE.
Cal pressionar per evitar “ Grans Coalicions” que perpetuïn polítiques regressives i cal fer que les Confluències i el PSOE apostin amb seriositat per sobre de les seves diferències i rivalitats per anar a un govern conjunt, amb renúncies per ambdues parts que el facin possible. En cas contrari tots sortiran perdent, el PSOE per que es pot qüestionar el seu futur com a força de progrés, i Podemos-IU i les Confluències el seu paper de força alternativa decisiva.
 
El sindicalisme confederal i de classe prendrà nota del comportament de cadascú.
Per un acord d'esquerres i de progrés





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada