4 de febr. 2015

DEIXAREM QUE TORNI A GUANYAR LA DRETA?

L'objectiu: Fer fora al PP i Rajoy

6 Febrero 2015

Aquests darrers anys de gestió política de la crisi han estat negatius pel conjunt de la ciutadania. La gestió econòmica de la crisi per part dels governs de la dreta, sigui el PP o CiU, ha comportat un empobriment generalitzat per a la majoria i només ha beneficiat les minories vinculades al capitalisme especulatiu i concessional. Les retallades salarials, en benestar social, l’increment de l’atur i la reducció de les prestacions socials, la baixada del consum intern són signes inequívocs d’unes polítiques fetes en benefici dels poderosos i en detriment de la majoria de la població. En el cas del govern del PP aquestes retallades econòmiques i socials han anat acompanyades d’unes retallades de drets no sols laborals, econòmics i socials sinó de llibertats com ho demostren  des de  la “llei mordassa” a la reforma del codi penal o a l’accés a la justícia.
La regressió social, política i democràtica és evident i malgrat això i les diverses manifestacions de rebuig social ens podem trobar que la manca d’una resposta política suficientment forta ens porti al manteniment del poder per part de les dretes.
 
En trobem davant l’inici d’un cicle electoral que s’inicia en les Eleccions a Andalusia i finalitzarà en les Eleccions Generals, passant per les municipals i autonòmiques del maig i les catalanes del setembre. Tot un cicle polític complet. I les perspectives són incertes. Malgrat el govern antisocial i regressiu de la dreta, malgrat la corrupció generalitzada del PP i CiU, sense oblidar la que de forma menys generalitzada afecta a d’altres actors polítics i socials, pot resultar que la dreta i especialment el PP pugui tornar a guanyar per manca d’una alternativa clara. Es molt probable que el PP perdi la majoria absoluta actual, però això no comporta ni que pugui haver-hi un govern alternatiu, ni que pugui perdre el govern.
 
En front del PP hi ha en aquests moments tres opcions que manifesten de forma clara la seva oposició, però cap d’elles és capaç de guanyar-lo en solitari. Ni el PSOE, ni Podemos ni encara menys l’esquerra alternativa tenen avui possibilitats de derrotar per si sols el PP. I lamentablement les seves possibilitats de construir aliances alternatives no es veuen per enlloc.
PSOE: Diaz? Sánchez?
L’alternança tradicional que representa el PSOE no sembla en condicions de derrotar el PP per si sol. Encara li manca no sols un lideratge consolidat i un discurs clar i homogeni; està llastrat pel record de les polítiques econòmiques amb que va afrontar l’inici de la crisi, polítiques precedents de les que va aprofundir el PP, i singularitzades en la reforma de l’article 135 de la Constitució. Altrament no està clar cap a on vol anar, la vella política, amagada ara sota la figura de Susana Diaz, no sembla voler ser altra cosa que la tradicional alternança a la dreta i fins i tot juguen amb la possibilitat d’una gran coalició, tot això malgrat l’ombra amenaçadora del precedent que ha representat el PASOK grec.
Podemos: sols?
Per la seva part Podemos manté la seva aposta de ser una alternativa popular (?) en solitari al govern del PP. Però encara té per davant que demostrar-ho tant en la practica electoral com en la política. Es un partit amb un lideratge clar i un domini de les noves formes comunicacionals, però ha demostrar encara que és quelcom més que un nou producte comunicacional. Li manca una organització consolidada i que sàpiga afrontar el dia a dia de la política en tots el àmbits del local al general, i li manca la concreció d’un discurs fins ara poc clar tant en les propostes com en els objectius més enllà del de l’alternativa a la “casta”.  I el que està clar avui per avui és que la seva aposta sense aliances polítiques no garanteix ni la possibilitat de guanyar el PP, ni fins i tot que es consolidi com la principal força opositora.

Garzon- Lara : On va IU?
Per que fa a la resta de l’esquerra alternativa, la que durant molts de temps ha estat la única oposició tant als govern de dreta com a les polítiques econòmiques de dretes que ha realitzat el PSOE, es troba en que, justament quan aquestes polítiques semblen deslegitimades, l’entrada en escena del fenomen de Podemos els ha portat a una situació de profunda desorientació estratègica. La situació d’Izquierda Unida és prou significativa. Desprès d’anys de fer d’oposició, ara tot apuntava a que la situació del país donava la raó a les seves polítiques de crítica i que era el moment de capitalitzar la seva llarga trajectòria opositora i de dur a terme la seva aposta estratègica per la confluència de les esquerres alternatives. Però l’aparició de Podemos ha trastocat tota la seva posició i novament han sortit al seu si les diferents visions, carregades de sectarisme per totes parts. Mentre uns es senten enlluernats pel ràpid creixement de Podemos i corren al seu encontre i a la seva imitació, malgrat la negativa en públic a la unitat per part de Iglesias i els seus, i sense tenir en compte que sempre guanya l’original sobre les còpies. Altres al contrari criden a tancar files per tal d’evitar el contagi, sense voler obrir-se gens al que signifiquen els canvis socials, o altres fins i tot plantejant una radicalització de posicions que els vacuni de contagis.
 

ICV-EuiA, Ricard Gomà:  Generositat per la Unitat

Finalment alguns sectors de l’esquerra alternativa consideren, i potser amb raó, que el que cal és mantenir una organització implantada, tot millorant les seves estructures internes fent-les més participatives i obertes, i mantenir el llegat d’unes propostes polítiques estratègiques basades en una alternativa a les polítiques de la dreta, partidàries de la confluència de les forces de progrés i que ara cal obrir-se al diàleg, des del respecte a la identitat de cada un, amb els nous actors polítics de canvi, sense imitar-los i sense rebutjar-los, tractant de col·laborar en el que sigui possible. I fonamentalment en millorar la comunicació i la difusió de les propostes a la societat.
Cal que no tot sigui una perspectiva pessimista: l’acord de confluència en l’alternativa a la dreta a l’Ajuntament de Barcelona, o l’aposta per confluir de la coalició ICVC-EuiA a Catalunya, a partir de reconèixer que cap actor, ni ells ni Podem són alternativa a la dreta de Mas són dos exemples positius del que cal fer.

L'acord de Barcelona: Un exemple a imitar
L’objectiu fonamental dels que des de qualsevol sector es reclamin del canvi passa per fer fora del poder a la dreta que representen Rajoy, Mas i companyia. Els representants d’unes polítiques que han causat molt dolor i molta desigualtat en la ciutadania. I per articular com fer fora a la dreta, que ningú podrà fer en solitari caldrà articular vincles, alguns estratègics i d’altres tàctics entre les diverses forces des del centre-esquerra a l’ esquerra alternativa. Pels que som partidaris d’una alternativa radical a l’actual estat de coses hem de contemplar una aliança estratègica de les forces que defensen aquesta alternativa, sense sectarismes, sense monopolis i amb generositat i voluntat de transformació. I és evident també que un canvi, a partir de la realitat política del nostre país no serà possible sense algun tipus de diàleg i relació amb les forces reformistes del centre esquerra. El canvi és fer fora al PP. Quin canvi serà? Dependrà de la correlació entre els partidaris de l’alternativa i els de la alternança.

El que està clar a hores d’ara és que si cadascú va pel seu costat, la divisió, i les enquestes així ho indiquen, permetria que la dreta continués governant.

Acords-Confluencies- Pluralitat-Necessitat?







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada