27 d’oct. 2014

La banca bé, gràcies, la societat malament


Rajoy, Fainè i altres

nuevatribuna.es | 27 Octubre 2014
El resultat dels "stress test" realitzats pel Banc Central Europeu ha evidenciat la solvència de la banca espanyola, que apareix en general com la millor capitalitzada.
Ara el govern del PP, infla el pit i presumeix de la situació de la banca espanyola, ocultant els costos que ha comportat la seva reestructuració.
Entre els bancs més capitalitzats apareixen molts dels rescatats com Bankia, Abanca (antiga Nova Caixa Galícia) o CatalunyaBanc. Així mateix, la majoria dels bancs espanyols han rebut milers de milions per fer-se càrrec d'altres entitats, Caixabank (Banc València o Banca Cívica), BBVA (Unnim), Sabadell (CAM) i així la pràctica totalitat amb l'excepció del Santander, que per cert és dels que apareixen en un lloc moderat pel que ha capitalització es refereix.
El cost total de tot aquest procés sabem que ens ha costat al conjunt de la ciutadania al voltant de 200.000 milions d'euros. Quantitat que hem pagat els ciutadans endeutant al país.
El cost de tenir avui aquesta banca que permet al Govern del PP enorgullir-se del seu sector financer, aquests 200.000 milions, ho hem patit tota la societat en forma de retallades socials en sanitat, educació, serveis socials, dependència, així com reformes laborals, de les pensions, etc., que ens han empobrit com a societat i ha trencat de forma greu la cohesió social.
Manca de cohessió social= més pobressa
Avui tenim una banca més solvent, capaç d'aprovar els exàmens de les autoritats europees i el cost ha estat l'empobriment generalitzat de la majoria de la societat, exceptuant els sectors més rics que encara s'han enriquit més amb la crisi, entre ells els directius bancaris.
Podem contrastar el fet que els treballadors espanyols siguin dels més pobres d'Europa, mentre que els directius de la banca cobren salaris de centenars de milers d'euros quan no milions anuals, a part d'altres regalies.
El sector bancari d'un país té en principi una funció social que és facilitar el crèdit a la societat. Aquesta funció en aquest país fa anys que no es compleix, no hi ha crèdit per a les famílies, ni per a les pimes ni en general per a l'activitat productiva. I ja ens anuncien que aquesta restricció actual continuarà en els propers temps.
Cal preguntar-se: Quin ha estat el benefici de la societat pel rescat del sistema financer? No s'han establert contraprestacions que els obliguin a retornar a la societat en forma de crèdit part del sacrifici fet pels ciutadans?
Res d'això. El resultat de la reestructuració és entre altres coses: 1.- Una consolidació d'un fort oligopoli; 2.- Continua la falta de crèdit per al finançament de la societat i de les necessitats productives que ens permetin sortir de la crisi; 3.- L'empobriment general de la societat, excepte les elits entre elles les dels directius bancaris; 4.- Exclusió financera dels sectors socials més febles i de poblacions fins ara servides per oficines de caixes d'estalvis.
En fi com dèiem una banca floreix en una societat empobrida.

Drets contra pobressa


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada