9 de set. 2014

Elogi de la Sanitat Pública


Entrada Hospital Vall d'Hebrón
 nuevatribuna.es | 13 Septiembre 2014 
Malgrat que les retallades dels governs de dretes han deixat sense treball a més de 53.000 treballadors de la sanitat pública, aquesta continua tenint avui, i gràcies als seus professionals un alt nivell de prestacions especialment pel que fa a les malalties greus, malgrat ja intenten privatitzar, també en aquests cassos, alguns serveis com radiologia i els laboratoris clínics. Front a totes aquestes agressions el sector sanitari i part de la societat, especialment els usuaris, han efectuat nombroses mobilitzacions.
Manifestació en defensa de la Sanitat Pública
 
He tingut ocasió de viureu en primera persona. A mitjans d’agost a la meva companya li van diagnosticar un càncer al pit. Tot el sistema sanitari va funcionar com un rellotge. De entrada a l’ambulatori on va anar per a consultar un bulto que li havia sortit ja li van fer de forma immediata una ecografia, i una biòpsia i la van remetre d’immediat el mateix dia a fer l’anàlisi de la biòpsia i visita a la Unitat de Patologia Mamaria de la Vall d’Hebron a Barcelona.
 
En aquesta Unitat que és un Centre de Referencia per aquestes malalties, ja l’estaven esperant i va passar a l’especialista mèdic, el qual li va fer realitzar al moment una mamografia i ens va citar pel dia següent al matí. A la vegada des de la Gestió de Cassos, ens van planificar en els deu dies següents tot un seguit de proves per a veure tant la perillositat de la malaltia, com per a preparar un possible preoperatori. Analítiques, proves de cor, Tacs, Ressonàncies magnètiques, Ecografies d’aixella, puncions, etc. Tot perfectament pautat i acompanyat d’una atenció humana de primera qualitat.
Un cop obtingudes totes les proves el metge especialista, va fer repetir una ecografia i punció a l’aixella i ja ens va avançar el diagnòstic: es tractava d’un càncer important de caràcter hormonal i ens va deixar clares d’entrada dues coses: la primera que caldria fer una mastectomia, i la segona que el procés sortiria bé. Desprès ens va informar que el Comitè Mèdic ja s’havia reunit i tractat el cas i que havia decidit en aquests cas concret començar per un tractament amb quimioteràpia, desprès es faria la mastectomia i desprès s’aplicaria radioteràpia.
 
A continuació ens va concertar ja visita amb l’Oncòleg a la vegada que s’encarregaven les proves de Medicina Nuclear, de cor i ossos, prèvies al tractament de quimioteràpia. I ara ja estem afrontant tot el procés. Cal remarcar que tot aquest procés s’ha realitzat en tant sols quinze dies.

Crec precís remarcar de nou que tota la experiència, que es dura per a qualsevol persona, te la fa molt mes assumible el fet de trobar uns equips professionals preparats i estructurats amb uns protocols clars i ràpids. I també el fet de trobar en els professionals sanitaris un tracte i un acompanyament ple d’humanitat que és summament important  tant pel pacient com pels familiars propers que s’enfronten a un tema greu i pel que fins aquell moment no es trobaven preparats per afrontar.
Defensem la Sanitat Pública
Aquesta actuació que encara ara, i malgrat l’important cost en recursos humans i tècnics que està patint la nostra sanitat pública, trobem els ciutadans és un dels principals beneficis que té la societat del nostre país. Aquesta situació, que es fa més evident quan et converteixes malauradament en usuari dels serveis, fa que es precís que defensem amb totes les forces una de les principals conquestes de la nostra societat.
El dret a una sanitat pública i de qualitat, com el dret a una educació pública i de qualitat, i el drets a un serveis socials i de dependència públics, són com d’altres conquestes com les pensions públiques, etc. quelcom que la societat ha de defensar amb “ungles i dents” enfront d’aquells que, com la dreta política del PP i CiU i els interessos econòmics privats que defensen, pretenen fer negoci amb les necessitats i en el seu cas el patiment de la ciutadania.
Aneurin Bevan creador del SNS britànic
En aquest sentit cal recordar en Aneurin Bevan, polític laborista britànic, fill d'un miner de carbó, que com a ministre de Salut, va encapçalar la creació del Servei Nacional de Salut Britànic, exemple i  precursor de la sanitat pública a tot el continent. I cal també recordar com el govern de Margaret Thatcher, va malmetre , tot privatitzant-la i reduint-la, aquella joia de la corona.
Cal que defensem el nostre sistema de sanitat pública i això ha d’esser un objectiu prioritari de la ciutadania. Una Sanitat Pública de qualitat és una de les diferències entre una societat desenvolupada i cohesionada socialment i humana i d’altres, que fins i tot econòmicament riques com és el cas dels Estats Units, no tenen un grau de cohesió i benestar social generalitzat per a tota  la seva població. 
 
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada