19 de set. 2014

Catalunya a la llum d’Escòcia, o l’error de no deixar votar

Escòcia i Catalunya
 

A Catalunya hi ha un problema polític que cal solucionar per mitjans polítics. Es un error negar el problema com fa el Govern del PP, amb l’obedient suport del PSOE. Tot això només fa incrementar el sentiment de greuge creat arran de la sentència del TC i dóna ales a l’independentisme més arrauxat.
L’exemple d’Escòcia avui ho fa palès. Sembla que Rajoy i el PP donin per fet que a Catalunya guanyaria la independència. Es possible, sobretot si la política del Govern i les forces majoritàries a l’estat és nomes dir que NO. Dir NO a que voti la gent, la qual cosa és fàcilment presentable com a no democràtica. Al poble de Catalunya se li retalla l’Estatut que va votar i ara no li deixen votar una sortida a la situació política creada.

Ens caldria un Govern de l’Estat amb capacitat i voluntat política. Capaç de plantejar al poble de Catalunya alternatives polítiques i capaç d’acordar una pregunta per a plantejar a la ciutadania de Catalunya.
A Catalunya ningú ha demostrat que sigui independentista. La qual cosa no vol dir que polítiques errònies de greuges no puguin convertir-la en independentista com a solució final. Catalunya el que vol és negociar la seva relació amb l’Estat.

Votar es democràcia
Es evident que si es presenta una alternativa entre la independència i una nova relació basada en el respecte a les competències de Catalunya, amb blindatge de competències en temes com la llengua i l’educació, i un sistema de finançament just seria possible una victòria d’aquesta alternativa, la qual cosa permetria una sortida plenament democràtica a partir del  "dret a decidir” alhora que es posaria límits al victimisme de l’independentisme radical.
No cal tenir por del poble. Una part important del poble de Catalunya, no tota independentista,  ha sortit al carrer de forma massiva  però encara hi ha una part més gran que no s’ha expressat, que majoritàriament vol una sortida basada en el “dret a decidir” però que en gran part espera que hi hagi una alternativa de nova relació.

Escòcia demostra que la millor sortida és la més democràtica, una sortida acordada entre les parts i que desprès es deixi al poble, en aquest cas el català decidir el seu futur. L’actitud contrària, la del NO deixar votar, i la de forçar la legalitat només comporta divisió i crispació social. Els polítics estan per a resoldre problemes polítics no per a crear-los a partir de dir que les lleis són inamovibles. Una llei es canvia amb un altre llei.

Rajoy sempre mira a un altra banda
EL PP responsable de l’actual clima polític a Catalunya derivat de la seva campanya demagògica contra l’Estatut de Catalunya torna a ser el responsable principal de la crisi social i política que es pugui produir a Catalunya. El Govern del Regne Unit ha demostrat que les apostes polítiques, encara que semblin arriscades són sempre les millors i les més útils.
Dret a decidir i drets socials

  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada