12 d’abr. 2014

Es POLITICA estúpids!!

Adolfo Suárez i Santiago Carrillo

nuevatribuna.es | 15 Abril 2014

El problema de l’encaix de Catalunya dins d’Espanya precisa d’una solució que només pot venir de la mà de LA POLITICA en majúscules.
Cal deixar de banda les polítiques partidistes i a partir del reconeixement de que hi ha un problema greu tractar de prendre les mesures i efectuar els canvis legislatius que es precisin per tal de solucionar un conflicte real.

Cal menys partidisme i més altura de mires. Ara això està més d’actualitat amb motiu de la mort d’Adolfo Suárez. La transició va ser possible per que va haver-hi uns dirigents polítics des del propi Suárez a Santiago Carrillo que van saber anteposar els interessos generals als seus propis interessos de partit. Es evident que amb costos personals, a nivell polític, per a les pròpies persones citades anteriorment.
A Catalunya hi ha un problema que va ser provocat per la sentència d’un Tribunal Constitucional, mancat en el seu moment de legitimitat (fruit de mandats prorrogats, de impugnacions de membres, etc.), sobre el Nou Estatut de Catalunya. Sentència provocada per una demanda del PP, plantejada clarament amb motius partidistes, que va comportar qüestionar tant l’acord dels dos parlaments, el català i l’espanyol, i la votació del poble de Catalunya que l’havia ratificat.

El partidisme es va imposar a la política. El nou Estatut de Catalunya impulsat pel tripartit de Maragall tenia per objectiu establir una renovada i actualitzada relació de Catalunya amb l’Estat. L’actuació del PP ho va impedir. Objectius particulars a curt termini es van imposar a objectius generals de calat. Fins a tal punt era partidista que temes impugnats de l’Estatut català són vigents en els estatuts d’altres comunitats aprovats posteriorment.
Aquesta situació ha anat provocant una important desafecció de Catalunya envers l’Estat, que ha crescut com a conseqüència de la crisi i de les polítiques recentralitzadores del govern del PP. Això ha portat a l’acord del Parlament de Catalunya a proposar una consulta sobre quin ha de ser el futur de la relació amb l’Estat.

Així hem arribat al debat sobre el traspàs de la competència de L’Estat, de convocar referèndums consultius, a Catalunya. Per desgràcia ens hem trobat davant d’un debat en que alguns no ha volgut profunditzar en la realitat del conflicte i les seves possibles solucions.
Joan Herrera al Congrés dels Diputats
 
Durant el debat tant Joan Herrera, per ICV, com Joan Coscubiela, per l’Esquerra Plural, i fins i tot Duran Lleida de CiU, van plantejar la necessitat de que des de l’Estat es proposin alternatives a les propostes que venen de Catalunya. Cal una resposta política a la proposta de Catalunya, una  resposta que pugui ser fruit d’un acord i que es pugui dur a consulta del poble de Catalunya.

Es va demanar i no es va obtenir resposta. I no val dir que no es pot, que la llei o la Constitució no ho permeten. L’art de la política, en la seva millor accepció és solucionar els problemes. La llei sempre va a remolc de la realitat i la política és la responsable d’adequar la llei a la realitat social.
Ni CiU, ni el PP, ni el PSOE tenen dret a parlar de sobiranies, ni catalanes ni espanyoles, quan han estat els qui han cedit sobirania per aplicar les polítiques antisocials de la Troika. Fins al punt que PSOE i PP van dur a terme un canvi constitucional amb nocturnitat i d’esquenes a la ciutadania.

Com van plantejar els portaveus de les esquerres alternatives catalana i espanyola,  els que han cedit la sobirania no poden ser ara els seus defensors.
La mediocritat política pot provocar un greu enfrontament.

Herrero de Miñon
 
Es paradoxal que un vell polític de la transició, un dels pares de la Constitució, Herrero de Miñón, un home de dretes, persona que té tots els atributs per que no sigui gens sospitós, hagi estat qui ha plantejat una proposta de compromís que podria cobrir tots els aspectes com per a ser una alternativa a l’actual atzucac.
Es tracta d’una proposta pròpia de LA POLITICA. El que proposa Herrero “es aplicar a Catalunya una disposició similar a la que afecta a Euskadi i Navarra ”. Herrero proposa que Catalunya disposi de “un instrument de govern pactat amb l'Estat” tot blindant les competències econòmiques i financeres, educatives, lingüístiques i culturals.  I  es “això és el que s'hauria de sotmetre al referèndum del poble català d'acord amb l'article 152.2 de la constitució”.

Es evident que només es tracta d’una proposta de compromís. Caldria que els nostres representants polítics, tant espanyols com catalans, en especial els representants dels governs i dels principals partits, vegin que quan es vol es poden trobar fórmules, que permeten donar solució a qualsevol confrontació.
La de Herrero podria ser una sortida de compromís per ambdues parts. Sens dubte deixaria a col·lectius insatisfets però potser podria aglutinar  una majoria a Catalunya i a l’Estat, en tot cas la consulta tindria la darrera paraula.

Es cert, que també pot plantejar-se: I per arribar a aquest punt tan de rebombori? Lamentablement el nivell dels nostres principals polítics ha deixat podrir una situació que hauria d’haver tingut una solució molt abans.
El que encara seria més de lamentar és que ni ara fossin capaços de trobar solucions intel·ligents enfollits pels seus partidismes.


                                         Raimon: "Jo vinc d'un silenci"

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada