15 de març 2014

ALEXIS TSIPRAS: La meva idea per a Europa


Alexis Tsipras-Syriza




El Partit de l'Esquerra Europea m'ha elegit com a candidat a la presidència de la Comissió de la Unió Europea, en el seu quart congrés els dies 13-15 de desembre a Madrid .

És un honor i una càrrega . L'honor no és només personal : la candidatura del líder del partit d'oposició a Grècia simbolitza el reconeixement dels sacrificis del poble grec . També simbolitza la solidaritat de tots els pobles del sud d'Europa que han patit les conseqüències socials catastròfiques d'austeritat i recessió .


Però , més d'una aplicació , és un mandat de l'esperança i el canvi a Europa. És una crida a la democràcia en la qual cada generació mereix a participar , i en el qual cada generació té el dret a viure . Es tracta d'una lluita pel poder de canviar la vida quotidiana de la gent comuna . Per citar Aneurin Bevan , un veritable socialdemòcrata i el pare de la NHS , el poder per a nosaltres significa "l'ús de l'acció col · lectiva amb l'objectiu de transformar la societat i elevar tots nosaltres , junts . "

Jo no sóc un candidat al Sud . Sóc candidat per a tots els ciutadans que volen una Europa sense l'austeritat , la recessió i la clientela , independentment de si la seva residència és Nord o Sud

La meva candidatura aspira a arribar a tots , independentment de les seves ideologies polítiques i amb independència dels vots que vostè ha expressat en les eleccions nacionals . Combina les mateixes persones que estan dividides per la gestió neoliberal de la crisi econòmica . S'integra l'aliança indispensable anti - Memoràndum del Sud en un gran moviment europeu contra l'austeritat : un moviment per a la construcció d'una unió democràtica que ara és només monetària .

La meva candidatura està dirigit principalment als joves : per primera vegada a l'Europa de la postguerra una nova generació té expectatives pitjor que els seus pares . Els joves veuen a les seves aspiracions bloquejats per l'alt atur i la perspectiva de créixer sense feina o mal pagats . Hem d'actuar - no per a ells , sinó amb ells - i hem d'actuar ara !

Necessitem urgentment per superar la divisió entre el nord i el sud i enderrocar el "mur de diners" que separa les normes i la possibilitat de vida al continent .

La zona euro està a punt del col·lapse . Això no es deu a la pròpia Euro , però les polítiques d'austeritat que , en lloc de donar suport a la moneda única , s'han debilitat . I juntament amb la moneda única també debilitar la confiança dels ciutadans en la Unió Europea i el procés d'integració europea . És la desigualtat que estimula l'euro - escepticisme , haurem d'abandonar l'austeritat i recuperar la democràcia .

L'establiment va tenir l'oportunitat de reescriure la política econòmica de la postguerra . La gestió política de la crisi del deute és part del procés de transformació del sud d'Europa en el model del capitalisme neoliberal anglosaxona . La diversitat en les institucions nacionals no es tolera , i la imposició de les regles és la pedra angular de les lleis aprovades per la Comissió Europea per impulsar el control econòmic de la zona euro .

Canceller Merkel a Alemanya , juntament amb l'elit burocràtica neoliberal a Brussel·les , és la solidaritat social i la dignitat humana com a barreres econòmiques , i la sobirania nacional com una molèstia . Europa es veu obligat a usar la camisa de força de l'austeritat , la desregulació de la disciplina i , pitjor encara, el risc d'una " generació perduda" de la seva població més jove i amb talent .

Aquesta no és la nostra Europa . És només l'Europa que volem canviar, volem una Europa al servei de les necessitats humanes en comptes d'una Europa plena de por a la desocupació , invalidesa , vellesa i la pobresa , que distribueix els ingressos dels rics als pobres , i la por , que serveix les necessitats dels banquers .

El canvi és possible i va a succeir . Els que diuen que l'Europa en què vivim no es pot canviar no volen que Europa canviï pel fet que tenen un interès en no voler canviar .

Hem d'unir Europa i reconstruir sobre una base democràtica i progressista . Hem de tornar a connectar Europa amb els seus orígens en la Il · lustració i donar prioritat a la democràcia . Per què la Unió Europea serà democràtic o deixar d'existir. I per a nosaltres , la democràcia no és negociable .

L'esquerra europea està lluitant per una societat democràtica , social i econòmica . Aquests objectius estratègics defineixen les nostres tres prioritats polítiques :

1 . Posar fi a la crisi i l'austeritat . Sense una austeritat de la zona euro que és possible . Per què l'austeritat és la crisi , no és una solució a la crisi . Força Europa a oscil·lar · lar entre una recessió i el creixement anèmic en el producte intern brut , s'ha inflat la desocupació es deu a l' augment del deute públic de la zona euro des del 70,2% el 2008 al 90,6% el 2012 . Treballarem per una solució consensuada i definida la qüestió del deute de l'Eurozona : hem resumit el nostre pla contra la crisi política en deu punts , i presentarem en la propera secció .

2 . Inicieu la transformació ecològica de la producció . La crisi no és només econòmica . És també el medi ambient ja que reflecteix un paradigma econòmic insostenible a Europa . Per tant , cal una transformació econòmica i ecològica simultània de la societat per sortir de la crisi i crear una base sòlida per a un desenvolupament que porta la justícia social, treball decent i estable i una millor qualitat de vida per a tots .

Necessitem aquest canvi ara ! La gestió de la crisi al sud de la zona euro de la " troica " de la crisi ambiental s'ha afegit a l'impost, l'augment de la divisió entre el nord i el sud . A més , sota el pretext de la crisi i la recerca d'una solució ràpida a la situació econòmica , la Unió Europea i els seus Estats membres han abandonat les seves polítiques verdes i sostenibilitat limitat , en el millor dels casos , les mesures d'eficiència energètica i de matèries primeres . Un cas de tot , fins i tot si Europa està plena de casos similars , i el suport brindat pel govern a l'empresa minera multinacional grec Eldorado Gold , que va iniciar operacions mineres a gran escala al bosc primitiu de Skouries a Halkidiki .

Europa necessita un canvi de paradigma a favor de la sostenibilitat . Per a això, necessitem una política pública que doni prioritat a la sostenibilitat ecològica i la qualitat de vida , la cooperació i la solidaritat . Per exemple , una política pública ecològica podria planificar , fomentar i finançar l'educació per a la sostenibilitat i fomentar les carreres en els sectors sostenibles . La transformació ecològica de la producció té molts aspectes que es deriven de decisions polítiques : la reforma fiscal , que canviaria la lògica de l'impost canviant el seu pes en el consum i no en l'ús dels recursos , l'eliminació dels subsidis a les empreses contaminants ' medi ambient, la preservació de la biodiversitat , així com la substitució de les energies convencionals amb recursos renovables , la inversió en recerca ambiental i el desenvolupament de l'agricultura ecològica i el transport sostenible i la denegació de qualsevol acord comercial transatlàntic que no garanteix alts estàndards socials i ambientals .

3 . La reforma de les polítiques d'immigració a Europa . Hi humana d'una vida millor és imparable , i les fronteres tancades de blocs dels drets humans , fins i tot davant el poble . Persisteix , sempre que la diferència entre els ingressos i les perspectives dels països d'origen i els de la Unió Europea seguirà augmentant la immigració a Europa .

La Unió Europea hauria de mostrar la seva solidaritat doble : externa , als països d'emigració , i interna , amb una ubicació geogràfica adequada dels immigrants . En particular , la Unió Europea ha de prendre la iniciativa política per a una nova relació amb aquests països , la millora de l'assistència al desenvolupament portar la pau , la democràcia i la justícia social . Alhora , cal canviar l'arquitectura institucional per l'asil i la immigració . Hem de garantir la protecció dels drets humans en el territori europeu i per planificar mesures per salvar els migrants al mar , per organitzar refugis i adoptar noves lleis que regulen l'accés dels migrants als països europeus d'una manera justa i proporcionada , tenint en compte , mesura del possible , els desitjos individuals .

Els fons de la Unió han de ser distribuïts de la manera més sensata , les recents tragèdies de Lampedusa i Farmakonisi mostren que tant el Pacte Europeu sobre Immigració i Asil que el Conveni de Dublín II ha de ser corregit immediatament . Els immigrants han de tenir l'oportunitat de sol · licitar asil directament a l'Estat membre de la seva elecció i no el país a través del qual entren a la Unió Europea . El país ha de proporcionar els documents de viatge d'entrada per tal d'arribar al seu destí . Rebutgem la "Fortalesa Europa" que no fa més que promoure la xenofòbia , el racisme i el feixisme . Treballem per una Europa que és immune a l'extrema dreta i neo - nazisme .

Però Europa no serà ja sigui social o ecològic si no és democràtic . I si no és democràtic , serà cada vegada més distants dels seus ciutadans i els ciutadans senten que és igual que ho fa avui . Per què , en aquest moment crucial , la Unió Europea s'ha convertit en una oligarquia anti - democràtica al servei dels bancs , les corporacions i els rics .

La democràcia a Europa està en retirada . I no hi ha dubte que cal posar fi a l'austeritat per recuperar la democràcia : l'austeritat es va imposar a través de mesures legislatives que debiliten els parlaments nacionals; ha eliminat els drets socials i econòmics dels ciutadans amb les seves pròpies mesures dels estats policials . Alhora , l'estructura i el funcionament de les institucions europees perquè els poders han estat transferits i els drets nacionals , no tenen legitimitat democràtica i la transparència . Buròcrates sense rostre i per sobre de la llei no poden reemplaçar als polítics electes .

Però , pel fet que el debat sobre la democràcia a Europa és important , la Unió Europea requereix un pressupost important i un Parlament Europeu que decideix l'assignació, i que juntament amb els parlaments nacionals decidir els costos i controla la seva eficiència . La reorganització democràtica de la Unió Europea és l'objectiu polític de la excel · lència. Per a això, estenem la participació del públic i l'interès dels ciutadans en el desenvolupament de polítiques i serveis a Europa . Alhora , hem d'enfortir les institucions que compten amb una base democràtica legítima , ja que el Parlament Europeu i els parlaments nacionals . Això implica iniciatives polítiques concretes , com un primer pas per tornar a la funció central dels parlaments nacionals en la legislació i en les decisions sobre el pressupost nacional . Això vol dir que la suspensió dels articles 6 i 7 del Reglament europeu sobre el seguiment i avaluació dels plans econòmics nacionals , que donen a la Comissió Europea el dret de supervisar i modificar el pressupost nacional , fins i tot abans que els seus parlaments . El Parlament Europeu ha de ser un instrument de control democràtic del Consell Europeu i la Comissió Europea .

Però una Europa democràtica no pot ser democràtica i consensuada dins les seves fronteres i arrogant , militarista i bel · licista a l'estranger. Per aquesta raó , necessitem un sistema europeu de seguretat basat en la negociació i el desarmament . Cap soldat a Europa ha de funcionar fora d'Europa .



I. UN PLA DE 10 PUNTS EN CONTRA DE LA CRISI DE CREIXEMENT AMB JUSTÍCIA SOCIAL I OCUPACIÓ PER A TOTS .

La zona euro és el nivell ideal per implementar polítiques progressistes orientades al creixement , la redistribució de la riquesa i la creació de llocs de treball . Això es deu a la unió monetària té més llibertat de cadascun dels seus components presos per separat i està menys exposada a la volatilitat i inestabilitat de l'entorn extern . Però el canvi requereix tant políticament factible que l'acció col · lectiva.

Per posar fi a la crisi europea , cal un canvi dràstic de règim . I per això comptem amb una agenda política es resumeix en deu punts :

1 . Fi immediatament a l'austeritat . L'austeritat és un medicament que sigui nociva i el més important s'administra en el moment equivocat , amb conseqüències devastadores per a la cohesió de la societat , per a la democràcia i per al futur d'Europa . Una de les cicatrius deixades per l'austeritat que no mostra signes de curació és la desocupació , especialment entre els joves . Avui , gairebé 27 milions de persones estan aturades a la Unió Europea , dels quals més de 19 milions a la zona euro . La taxa oficial d'atur a la zona euro ha augmentat del 7,8 % el 2008 al 12,1% al novembre de 2013. A Grècia , del 7,7 % al 24,4% i a Espanya del 11,3% al 26,7% durant el mateix període . La desocupació juvenil a Grècia i a Espanya és d'uns 60% . Amb 4,5 milions de persones desocupades menors de 25 anys , Europa va signar la seva sentència de mort .

2 . Un New Deal europeu . L'economia europea ha patit sis anys de crisi , amb un atur superior a la mitjana del 12% i el risc d'una depressió igual a la dels anys 30 . Europa pot i ha de demanar un préstec a baix interès per finançar un programa de reconstrucció econòmica centrada en l'ocupació, la tecnologia i la infraestructura . El programa ajudarà a les economies afectades per la crisi que sorgeixin del cercle viciós de la recessió i l'augment del deute , crear llocs de treball i donar suport a la recuperació econòmica . Els Estats Units han fet . Per què no nosaltres ?

3 . El creixement dels préstecs a les petites i mitjanes empreses . Empreses Els termes dels préstecs a Europa són desastroses , i petites i mitjanes empreses són les més afectades . En milers de persones , sobretot al sud d'Europa , s'han vist obligats a tancar a causa que no eren sostenibles , però pel fet que el crèdit va ser esgotat . Les conseqüències per als llocs de treball eren terribles . Circumstàncies extraordinàries requereixen mesures extraordinàries : el Banc Central Europeu hauria de seguir l'exemple dels bancs centrals d'altres països , i oferir préstecs a baix interès als bancs només si estan d'acord a veure amb el crèdit a baix interès a les petites i mitjanes empreses .

4 . La derrota d'atur . L'atur europeu mitjà és el més alt mai registrat. Molts dels aturats estan sense feina durant més d'un any i molts joves mai han tingut l'oportunitat de rebre un salari per un treball decent . La major part de la desocupació és el resultat de poc o cap desenvolupament econòmic , però encara que el creixement es reprèn , l'experiència mostra que es necessita molt de temps, perquè la desocupació de nou al nivell anterior a la crisi . Europa no es pot permetre el luxe d'esperar tant de temps . Els llargs períodes de desocupació són devastadores per a les capacitats dels treballadors , especialment els joves , i això alimenta l'extremisme de dreta , debilita la democràcia i destrueix l'ideal europeu . Europa no ha de perdre el temps , s'ha de mobilitzar i reorientar els fons estructurals per crear importants oportunitats d'ocupació per als ciutadans . Quan els límits fiscals dels estats membres són massa estrets, les contribucions nacionals han restablir-se.

5 . La suspensió del nou sistema d'impostos a Europa . Es requereix per a cada any , un pressupost equilibrat sense tenir en compte les condicions econòmiques de l'Estat membre . Això evita l'ús de la política fiscal com a instrument de l'estabilitat i el creixement en temps de crisi , és a dir , quan més es necessita . Europa necessita en lloc d'un sistema fiscal que garanteixi la responsabilitat fiscal en el mitjà termini i , a la vegada permet als Estats membres a utilitzar els estímuls fiscals durant una recessió . Cal un cicle de polítiques modificat que eximiria de la inversió pública .

6 . Un banc europeu real que pot prestar els diners com un últim recurs per als estats membres , i no només per als bancs . L'experiència històrica suggereix que les unions monetàries reeixides necessiten un banc central que compleix totes les funcions d'un banc i que no només serveixen per mantenir l'estabilitat de preus . El préstec a un estat en necessitat ha de ser incondicional i no depèn de l'acceptació d'un programa de reformes amb el Mecanisme Europeu d'Estabilitat . El destí de l'euro i la prosperitat d'Europa depèn d'això .

7 . L'ajust macroeconòmic : els països que tenen excedents econòmics han de treballar amb els països deficitaris per equilibrar l'evolució macroeconòmica a Europa . Europa ha de supervisar , avaluar i estimular l'acció dels països amb superàvit per alleujar la pressió sobre els països deficitaris unilaterals . L'actual desequilibri fa mal no només als països deficitaris . Danya el conjunt d'Europa .

8 . Una Conferència del deute europeu . La nostra proposta s'inspira en un dels moments més visió de futur en la història de la política europea : l'Acord de Londres sobre el deute de 1953 , el que va alleujar el pes econòmic d'Alemanya , ajudant a reconstruir el país després de la guerra i aplanant el camí per al seu èxit comunicat . L'acord no requereix el pagament de la meitat dels deutes , tant privats com intergovernamental vinculada però el moment del pagament a la possibilitat que el país de retorn, la dilució de la solució durant un període de 30 anys . Deute relacionada amb el desenvolupament econòmic , arran d'una clàusula implícita de creixement : en el període entre 1953 i 1959 , els pagaments eren només interessos del deute , per donar a Alemanya el temps per recuperar-se. Des de 1958 , l'Acord preveu pagaments anuals que es van fer cada vegada menys important en el creixement de l'economia. L'acord preveia que la reducció en el consum d'Alemanya , el que ara anomenem " devaluació interna " no és un mètode acceptable : els pagaments estaven condicionats per la capacitat de pagament . L'Acord de Londres és un pla d'acció pot ser utilitzada fins i tot avui dia . No volem una conferència europea del deute per al Sud d'Europa , volem una conferència europea del deute d'Europa . En aquest context , hem d'utilitzar tots els instruments polítics disponibles , inclosos els préstecs del Banc Europeu com a últim recurs, així com l'establiment d'un deute social europeu , com els eurobons , per substituir als deutes nacionals .

9 . Una llei europea de la Glass - Steagall . Cal separar el concret de les activitats financeres de banca d' inversió per evitar que els converteix en una sola entitat incontrolable .

10 . La legislació europea que permet la tributació dels actius financers i els negocis a l'estranger .



Aquest és el moment per al canvi !

Per facilitar aquest canvi , hem de influir decisivament en la vida dels ciutadans europeus . No volem simplement per canviar les polítiques actuals , sinó també per ampliar l'interès i la participació de la gent en la política des de la redacció de les lleis europees . Per això necessitem crear una aliança política i social més ampli possible .

Hem de alterar l'equilibri del poder polític per tal de canviar Europa . El neoliberalisme no és un fenomen natural , ni és una cosa invencible . És només el producte de decisions polítiques en un balanç històric particular de forces . Deu el seu longevitat a les polítiques dels anys 90 que han afavorit als principis neoliberals i al mateix temps un desplaçament gradual cap a la dreta . Per a molts europeus , els socialdemòcrates semblen  el ressò d'una època passada. El malestar social causat per la crisi i l'escepticisme dels electors cap a la política ha portat a un carreró sense sortida en la seva estratègia . Els socialdemòcrates no poden permetre el luxe de perdre el temps . Aquí i ara haurà de fer un pas històric per redefinir-se en la percepció i en la consciència pública com una força de l'esquerra democràtica , en l'oposició al neoliberalisme i les polítiques fallides del Partit Popular Europeu i de l'Aliança Liberal . O , com s'ha dit amb cura , convertint-se en una força política "disposat a ser tan radical com la realitat mateixa . "

Europa ha arribat a una cruïlla crítica . A les eleccions europees del 25 de maig , dues alternatives clares per al present i el futur estan sobre la taula o romandre immòbil , amb els conservadors i els liberals , o seguir endavant amb l'esquerra europea . O permetem que l’estatus quo neoliberal - pretenent que la crisi es pot resoldre amb les mateixes polítiques que han causat - o mirar cap al futur representat per l'esquerra europea .

Estem per atendre especialment al ciutadà europeu comú que ha votat tradicionalment pels socialdemòcrates : per exercir el dret al vot el 25 de maig en lloc d'abstenir i deixar que altres votin al seu lloc, i per què votar per l'esperança i el canvi , votant pel esquerra europea .

Podem reconstruir la nostra Europa basada en el treball , la cultura i l'ecologia . Una vegada més hem de reconstruir la història de la nostra casa comuna que és Europa , un conjunt de democràtica i justa . Per reconstruir Europa és necessari canviar-lo. I hem de canviar ara , perquè sobreviu .

Mentre que les polítiques neoliberals arrosseguen cap enrere la roda de la història , és hora que l'empenta deixat a Europa cap endavant .

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada