7 d’abr. 2023

ÉS L'HORA DE YOLANDA DIAZ I SUMAR.

 


nuevatribuna/9 DE ABRIL DE 2023

Després del 2 d'abril amb l'acte de presentació de la candidatura de Yolanda Díaz acompanyada per més d'una desena d'organitzacions polítiques que donen suport al projecte de Sumar, i amb la complicitat de sindicats i associacions socials de divers tipus s'ha fet el primer pas d'aquest projecte polític. Ara s’han de donar els passos següents que es concretaran després de les eleccions municipals i autonòmiques del 28 de Maig. Entrar a definir aquest programa polític per a “deu anys” sorgit del debat dels 35 grups d'actuació programàtica, i especialment la configuració organitzativa de l'espai que haurà de posar-se en marxa després de les pròximes eleccions.

Crec sincerament que Yolanda Díaz i Sumar no han d’embrancar-se  en més polèmiques amb Podemos. La realitat posarà a cadascú en el seu lloc i això es comprovarà després de les eleccions del 28 que ens diran que representa avui realment Podemos. I ja comprovarem que decideixen els seus dirigents i la gent que fins ara els ha donat el seu vot.

 L'imprescindible però, és que Yolanda Díaz segueixi amb el seu projecte que difereix substancialment del que va representar en el seu moment la formació morada. En la pràctica i amb la seva actuació en el Govern ja ha deixat clara una gran diferència, és una altra estratègia política i una altra manera d'entendre la pràctica de la política. Yolanda Díaz té una concepció de la política que no passa per les grans elucubracions essencialistes ni per la confrontació permanent. Enfront dels “assalts als cels” ella defensa una política de les “coses que interessen a la gent”.

Com ella ha manifestat de manera reiterada “Anem a la política per a canviar la vida de la gent, no anem per a fer soroll, no anem per a ovacionar. Anem en temps de crisi ecològica, ambiental, d'habitatge, alimentària, dels drets humans, per a donar-li confiança a la gent i d'això va la res publica de res més, qui es distregui d'aquest camí segurament no serveix per a l’objectiu de canviar les nostres vides”.

Yolanda Díaz ho ha simbolitzat en una frase “salaris mínims decents i lloguers màxims assequibles” sobre dues necessitats bàsiques de la vida de la gent treballadora i més vulnerable.

No hi ha dubte que articularà un programa basat en “les coses que necessita la gent” deixant al marge les fins fa poc massa usades per algunes proclames essencialistes. SUMAR és una organització que neix amb voluntat d'unir i col·laborar amb les forces d'esquerres que permeti  mantenir un Govern de Progrés en la pròxima legislatura, això és clar des de les posicions pròpies, és a dir tendir la mà a la resta de l'esquerra per a concretar propostes conjuntes que millorin la realitat de la societat especialment dels seus sectors més necessitats.

Enfront dels crits i asprors que no són sinònims de fortalesa, es pot avançar amb somriure i voluntat de buscar solucions unitàries que millorin la realitat de la nostra societat.

En el pròxim futur el més urgent serà armar un projecte conjunt que ha de passar per un ampli front de partits d'esquerres, incloent-hi els propis adherits de Sumar, al costat de moviments socials i ciutadans. Tot al voltant d'una proposta política  que el PCI va denominar en el seu moment com a “reformisme fort” amb els seus components de nou laborisme amb forts vincles amb el sindicalisme confederal, ecologisme per a afrontar la necessària transformació ecològica, la defensa d'un feminisme enfront dels atacs de la dreta, i un federalisme a nivell de l'estat que permeti un pas endavant en la integració territorial de la diversitat nacional i regional existent i fonamentalment en el pla d'un millor satisfacció de les necessitats socials de la ciutadania.

Dins d'aquest Front Ampli que comportarà en aquest moment SUMAR s’haurà de treballar  per a avançar cap a una integració de les diverses organitzacions respectant els seus diversos àmbits d'actuació. I de l'acord de totes elles hauran de sortir les llistes electorals a presentar en les futures eleccions generals de final d'any. Tot això a partir dels mètodes que es determinin per part de tots ells i que salvaguardin la seva organicitat, democràcia i la realitat que cadascú comporti dins del Front de partits que conformaran SUMAR

És evident que després de les eleccions  s’haurà de continuar aprofundint en el treball conjunt de totes les organitzacions per a conformar un espai cada vegada més estructurat, coherent i ampli de militància organitzada. En aquest sentit es poden estudiar  altres processos semblants on des d'una coalició de partits es va conformar finalment una organització com va ser el cas de Grècia on Syriza va ser a l'inici una coalició de 13 partits d'esquerra de diferents procedències i que amb el pas del temps es va conformar en un únic partit, el principal de l'esquerra grega. Partit que per cert ha saludat la creació de SUMAR.

Fins a les eleccions SUMAR haurà de centrar-se en sí mateixa i obviar les insinuacions i atacs de tota mena que pot rebre per part d'altres actors polítics i mediàtics siguin o no de la dreta.

SUMAR i la seva candidata Yolanda Díaz representa una esperança per a molta gent d'esquerres, militants o simples ciutadans. Yolanda Díaz i la seva organització generen, simpatia i il·lusió i aquesta no es redueix exclusivament al camp de l'esquerra del PSOE. Sens dubte molt vot indecís o fins ara abstencionista pot decidir-se si es continua amb la trajectòria empresa fins ara. I això al marge del que pugui passar en el futur incert en què es troba Podemos.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada