17 de set. 2020

AFGANISTAN VIST DES DELS DRETS DE LES DONES


La mirada de la dona afgana

NuevaTribuna/ 17 de septiembre de 2020

Aquests dies ha començat a Doha (Qatar) la conferència de pau intra-afgana, entre el Govern afganès i els talibans, sota el patrocini dels EEUU i Qatar, per aconseguir un acord polític que permeti la pau al país.

De moment ja sabem qui sortirà perdent en aquest possible acord, el 50% de la població afgana constituït per la població femenina.

L’actual situació a l’Afganistan no és gens positiva per a les dones, que fins i tot a l’espai on mana el Govern afganès, estan situades en una condició d’inferioritat respecte els homes i amb uns drets molt limitats sota els principis de l’aplicació de la llei islàmica. En les converses de pau de Doha els talibans ja han plantejat que un possible acord només pot passar per un futur polític islàmic. Això només significa un futur amb una aplicació encara més rigorista de l’islam. La qual cosa comportaria sens dubte una pèrdua encara major dels mínims drets que les dones encara puguin tenir.

La situació de les dones a l’Afganistan no sempre ha estat així. Durant bona part de la meitat del segle XX, sota la monarquia van haver-hi intents de liberalitzar el país i conseqüentment la situació de les dones. Malgrat tot la resistència conservadora va obstaculitzar la normalització de la seva situació. Cal tenir en compte que l’Afganistan ha estat sempre un estat molt complex amb una forta influencia tribal, de les autoritats religioses islàmiques i del poder dels terratinents, en gran part conreadors d’opi, tots ells de caràcter molts conservador especialment en les zones rurals.

Diuen que el progrés d’un país es pot mesurar per la situació en que es troben les dones. En aquest sentit a l’Afganistan el moment més avançat socialment va venir de la mà de la proclamació l’any 1973 de la República Democràtica de l’Afganistan duta a terme per un cop promogut pel Partit Democràtic Popular de l’Afganistan amb el suport de l’exercit, amb molts dels seus quadres format a la URSS, i els treballadors industrials de les ciutats. La República va redactar una constitució on s’establia un estat laic i  la igualtat entre homes i dones. Es va potenciar la industrialització, amb el suport dels països de l’Europa de l’Est, així com importants campanyes sanitàries i d’alfabetització que incloïa la instrucció de les dones en aules mixtes. També es va prohibir l’ús del “burka” i s’animà a les dones a deixar de portar el vel. Es pot dir que la segona meitat dels anys 70 van ser com una arribada de la primavera per a les dones amb una revolució dels drets socials que especialment a Kabul va comportar una situació excepcional en la seva història. L’any 1978 es va establir legalment la igualtat de drets entre les dones i els homes.

Les dones en temps de la República Democràtica
També es va promoure la incorporació de les dones al mercat de treball, i especialment en sectors com la sanitat, l’educació i el funcionariat la seva presencia va ser molt important, el 40% dels metges eren dones i així com més de 22000 mestres i la seva presència va ser molt intensa en les campanyes d’alfabetització promogudes en les zones rurals.

Especialment valuosa va ser la constitució del Consell de les Dones Afganeses que va tenir una gran influència en la societat i en el govern. Un exemple de tot plegat és que  el període de la República Democràtica ha estat aquell en el que Afganistan ha tingut més dones professionals.

En paral·lel el procés de modernització inclou un programa social que inclou una profunda Reforma Agrària que tracta d’expropiar terres als terratinents i donar-les als camperols.

Tots aquests programes de canvi van provocar l’enemistat i la reacció de les classes socials tradicionals que fins aleshores havien tingut el poder i que eren contràries tant a les reformes socials com a les econòmiques. Aquests sectors conservadors com els terratinents i el clergat tradicional islàmic, amb gran poder en les zones rurals veien un atac a la seva hegemonia. Es aquí on neix l’oposició a la República Democràtica, es tracta d’una lluita entre la tradició i la reforma i que molt gràficament oposa  l’extensa i remota ruralia afgana amb el major cosmopolitisme de  les ciutats, en especial Kabul.

L’Afganistan sempre ha estat un país amb fortes turbulències i difícil de governar i més difícil de conquerir com molt bé ho van patir potències com la Gran Bretanya en temps de l’imperi on sempre va fracassar en l’intent de conquerir l’Afganistan.

El poders rurals conservadors van impulsar el moviment del “ mujahidins” que van provocar una important guerra de desgast al Govern i a l’exercit, especialment a partir del moment en que els Estats Units es dediquen a finançar amb diners i armament el moviment insurgent, mentre des dels sectors més conservadors dels països musulmans s’impulsa un gran corrent de voluntaris que van a fer la “guerra santa” en terres afganes. D’aquests voluntaris en sortirà desprès Osama Bin Laden i Al-Qaeda, als que en aquells moment el President Reagan qualifica com a “lluitadors per la llibertat”.

La resta és prou coneguda la invasió per part de les tropes soviètiques, la victòria del “mojahidins”, la posterior derrota d’aquests pels “talibans”, el regim de terror d’aquests. La regressió total del país en tots els camps econòmics i socials, especialment regressius pel que fa als drets de les dones i a la seva consideració com a sers supeditats als homes. En definitiva un llarg i tenebrós túnel en tots els sentits.
La delegació dels talibans ara a Doha
Per últim la intervenció dels Estats Units i d’Occident en una guerra inacabable contra els talibans als que no poden guanyar. I finalment la decisió de Trump de sortir com sigui de l’Afganistan per tal de salvar la cara, encara que sigui al preu de deixar el país en poder d’un moviment tenebrós que aplicarà un rigorisme islàmic fanàtic que tornarà al país a situacions prèvies al segle XX. Un moviment que mai cal oblidar va ser finançat i impulsat pels Estats Units en el marc de la “guerra freda” i que té a tot un poble i especialment  les dones afganeses com a víctimes.

Aquest es el futur de les dones a Afganistan

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada