12 de jul. 2016

RECORDANT EL PASSAT PER A ENFORTIR EL FUTUR SINDICAL


Owen Jones en l'acte del 40 anniversari de Assemblea CCOO

nuevatribuna/12 de Julio de 2016
Diu en una cançó Raimon “Qui perd els orígens, perd la identitat”. Pot ser per això CCOO ha decidit repensar la seva història per a trobar les arrels que actualitzades li han de servir per a continuar en la seva tasca útil al servei de la classe treballadora i en la seva lluita per les llibertats i els drets.

Estem en uns temps de canvis profunds en tots els àmbits de la societat i tothom que busqui subsistir ha de adaptar-se als temps de canvi, més encara una organització com és un sindicat que s’ha d’adaptar a la complexitat dels canvis en el món de les relacions laborals i socials. I sobre tot fer-ho en un moment en que pot semblar que el més dur de la profunda crisi econòmica i social ha pogut passar i caldrà tornar a continuar la  lluita adaptant-se al nou panorama laboral i social que s’ha generat.

Les situacions de crisi econòmica no són el terreny més fàcil per a desenvolupar la tasca sindical. Les situacions de crisi econòmica debiliten la classe treballadora. Una crisi com l’actual amb els alts nivells d’atur radicalitza les consciències més polititzades però alhora crea una profunda por en el conjunt de la classe treballadora davant les dificultats del mercat laboral. Són moments difícils i durs pel sindicalisme, cal continuar la lluita en una situació desfavorable per tal d’aconseguir en lo possible atenuar les conseqüències de la crisi, però no pot obviar-se que les condicions objectives són desfavorables. Els darrers anys han estat durs,. Més quan el govern del PP ha efectuat una duríssima Reforma Laboral l’objectiu de la qual ha estat en primer lloc debilitar les capacitats del sindicalisme atacant el seu instrument més fonamental com és la negociació col·lectiva. I alhora acompanyant-lo de l’aplicació d’elements com l’article 315 del Codi Penal  d’incriminació penal dels piquets de vaga per tal de debilitar la lluita sindical. I així un cop atacada i debilitada la capacitat del sindicat es pot iniciar el procés de retallada de drets laborals i socials tot minant les bases de l’estat del benestar com són l’educació, la sanitat i d’altres serveis públics.

Amb més o menys ferides el sindicalisme confederal ha aconseguit capejar el temporal i plantejar-se que ara cal recuperar la iniciativa i passar a l’ofensiva. I per fer-ho que millor que en el cas de CCOO cercar en la seva memòria i recordar una història on, en una situació de fortes dificultats i mancances de drets i llibertats com va ser el temps de la dictadura, va ser capaç de dur endavant amb èxit la lluita de defensa dels drets dels treballadors i la consecució de la democràcia.
CCOO cartell de l'acte del 40 anniversari
Es evident que els temps han canviat profundament i que cal adaptar-se al temps actual però també cal recuperar els valors bàsics que abans i ara són necessaris per tal d’ aconseguir fer avançar la lluita pels drets dels treballadors i la lluita pels drets i llibertats democràtiques. La necessitat de tornar a situar el valor del treball com a eix principal de l’organització social. La necessitat de recuperar i difondre especialment entre les capes més joves de la població valors fonamentals com el de la solidaritat. Fer palès que les lluites van lligades, que quan es debilita  un sector de la classe treballadora es debilita tothom. La necessitat de repensar en aquests moments de globalització la necessitat de pensar en la solidaritat global de la nostra lluita local. La necessitat de fer front a la hegemonia individualista que ens vol imposar el poder hegemònic del capitalisme especulatiu i financer. La necessitat de valorar nous instruments de lluita i de divulgació de les idees de solidaritat i fraternitat del moviment sindical. De la necessitat de difondre l’acció, la lluita i les victòries del sindicalisme més enllà del mur de silenci en el que els volen envoltar uns mitjans de comunicació controlats per qui té el monopoli del poder. Actualment els mitjans de comunicació tradicionals públics i privats tenen relegat  dels seus espais comunicatius tot allò referent a la lluita i les propostes sindicals, alhora que de forma farisaica es pregunten: On són els sindicats? Cal trencar aquests murs de silenci comunicatiu mitjançant canals alternatius. En això al repensar la història de CCOO veiem com es van anar conquistant en plena dictadura espais de llibertat i com les lluites per reivindicacions concretes portaven aparellada la consciència de la necessitat de la lluita per reivindicacions socials i democràtiques generals.

Cal aprendre de la història no per copiar-la sinó per entendre com es va ser capaç d’actuar en una situació difícil, per fer-ho ara que ens trobem en una nova situació igualment delicada des  del punt de vista sindical.

Cal entendre que el moviment sindical confederal i CCOO en particular continua sent, malgrat totes les dificultats i deficiències, el principal moviment social organitzat i reivindicatiu del país. I amb una representativitat donada per l’elecció directa dels treballadors i les treballadores en les empreses. Un moviment social que quan ha calgut ha donat la mà a d’altres com va succeir en el procés de consecució de les signatures per la ILP de la PAH.

Ara cal reconquerir els drets perduts en els darrers anys que fins i tot han deixat profundament ferida la pròpia Constitució del 78 que va instaurar una gran part dels drets democràtics defensats per CCOO en el període de la transició. Cal lluitar per tal d’aconseguir un canvi radical en les polítiques econòmiques i socials dels darrers anys que permeti recompondre el teixit laboral i social. CCOO i el moviment sindical tenen un detallat catàleg de propostes que permeten impulsar l‘ocupació i el creixement, sostenir i impulsar  el model social, combatre la pobresa i la desigualtat creada per una gestió insolidària de la crisi que ha castigat els sectors més dèbils de la societat.

Però per fer-ho el sindicat sap que ha de canviar en profunditat per adaptar-se als nous moments, impulsant la participació de les persones afiliades però no només això. El sindicat ha d’obrir-se a la societat, a qui no està afiliat, obrir les seves portes al conjunt de la societat i especialment a les noves generacions. I impulsar la socialització del sindicat i establir una àmplia xarxa d’aliances socials per tal d’aconseguir dur a terme els ambiciosos processos de transformació que cal dur endavant. Cal enfortir el sindicat i la seva política d’aliances que ha de ser també molt ambiciosa per aconseguir imposar, des de la societat i amb les relacions polítiques que calguin, els grans canvis socials i d’aprofundiment democràtic que la societat actual, com en el seu moment la de la transició, precisa amb urgència.
Passat, present i futur sindical


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada