1 de gen. 2015

ES L’HORA DE GRÈCIA I DEL CANVI



Alexis Tsipras- SYRIZA

nuevatribuna.es | 02 Enero 2015

El 25 de gener pot ser l’inici d’un canvi a Grècia però també a la Unió Europea. Per primer cop un partit Syriza amb un plantejament clarament contrari a les polítiques austericides pot guanyar les eleccions i conformar govern. L’anomenada “Coalició d’Esquerra Radical” que encapçala Alexis Tsipras defensa una política que posa la ciutadania grega com a prioritat enfront la dictadura dels mercats.
La situació de Grècia és crítica amb un deute proper al 180% del seu PIB, amb una pèrdua del 25% del salaris i amb un altíssim nivell d’atur que és del 50% en el joves. Una situació d’impossible retorn del seu deute, fruit d’un rescat que ha permès que el deute de Grècia amb els bancs ( francesos i alemanys que ja han recuperat la major part de les seves inversions) hagi passat a ser amb el FMI, la UE i el BCE, és a dir amb la Troika.
 
La situació de Grècia en aquest moment no té sortida amb les receptes actuals. El país necessita recuperar-se i créixer, i això és impossible amb la imposició del retorn del deute. Cal una renegociació, un allargament dels terminis, una rebaixa dels interessos o fins i tot una “quita” del deute. Només una Grècia que es recuperi com a societat, que creixi en ocupació i pugui crear nivell de riquesa nacional serà capaç de poder retornar el seu deute. Això es el que planteja el programa polític de Syriza que seria equivalent al de la socialdemocràcia de postguerra, quan encara era socialdemocràcia. Prioritza el creixement i el benestar social com a base per establir el retorn del deute. Alhora planteja la necessitat urgent tant de creació d’ocupació, com d’una lluita radical contra el frau i l’evasió fiscal. També proposa un programa urgent per tal de pal·liar les necessitats urgents de la societat i mesures com la millora del salari mínim o la recuperació dels convenis col·lectius eliminats per les polítiques impulsades per la Troika.

Syriza la alternativa a Grècia
Syriza no és contraria ni a l’euro ni a Europa però planteja a la UE que ha d’optar per un altra política, una política d’ajuda a la inversió productiva i deixar un temps a la societat grega per a recuperar-se de l’actual situació.
La relació amb Grècia és d’altra banda demostrativa dels dèficits democràtics de la UE. Per una banda sembla que la UE no accepta més que una política: la del “diktat” de l’austeritat de Merkel i la Troika, la qual cosa és contradictòria amb la pròpia essència de la democràcia que es basa en la pluralitat d’opcions. Encara més contradictori és el fet de que la UE prefereixi que a Grècia segueixi un Govern servil encara que sigui el del mateixos que van provocar la situació del país a partir de la corrupció, el clientelisme el malbaratament de recursos i fins i tot la falsificació dels comptes estatals.
Es incomprensible que la UE sigui capaç de preferir corruptes però obedients, que una alternativa democràtica que vol una renovació de la política grega sobre els paràmetres de la netedat i el desenvolupament social.
 
La UE demostra els seu terrible dèficit democràtic no sols mitjançant les seves polítiques que creen patiments en les ciutadanies sinó que a l’intentar la pressió i el xantatge polític sobre un país volen impedir que faci una lliure elecció. La UE mostra la seva cara més fosca quan opta, amb tot el seu poder, pel govern d’unes oligarquies corruptes abans que per una opció que defensi els interessos generals de la ciutadania. 
ND- PASOK: la veu de la corrupció
Grècia és avui el laboratori de la possibilitat de canvi a Europa. Syriza no és només una alternativa pròpia per  a la societat grega. Ni tant sols és un model per a d’altres països del sud d’Europa. La victòria de Syriza a Grècia i el comportament dels poders europeus serà el termòmetre del nivell de la qualitat democràtica de la Unió. I la possibilitat de que l’actual UE tingui capacitat de regenerar-se democràticament i d’acceptar que els interessos de la ciutadania dels diversos països  poden ser una prioritat per la Unió.
 
Malauradament tot apunta que tant el FMI com la Comissió Europea i la pròpia cancelleria alemanya no volen ser neutrals en les eleccions gregues i ja han començat, i tot fa preveure que continuaran amb més intensitat, les pressions per tal d’evitar el triomf de la coalició d’Alexis Tsipras. Una UE que no diu res davant actuacions antidemocràtiques com les dels governs d’Hongria en relació als drets democràtics, o amb el d’Estònia, en relació al tracte de “no ciutadans” a la població rusòfona, es creu en la obligació de pressionar quan a Grècia algú pretén defensar a la seva ciutadania de les conseqüències nefastes d’unes polítiques antisocials.
La TROIKA: fer-lis front
 En defensa de la pluralitat d’opcions polítiques i econòmiques, en defensa en definitiva de la base de la democràcia, hem de defensar el dret de la societat grega a escollir el seu futur i pressionar per que la UE i els seus governs tinguin una actitud de neutralitat en el procés electoral, i de diàleg honest amb el futur govern que pugui decidir el poble grec.
 
Ara que molts a la UE s’exclamen pel ressorgiment d’opcions ultres antieuropees, com el FN a França, la UKIP a Gran Bretanya, l’AD a Alemanya, etc. fora millor que es plantegessin que estan fent malament. Perquè la idea de la Unió perd adeptes? I la raó és que es fa necessari un canvi, la Unió Europea tindrà una raó de ser econòmica i política si és democràtica i està al servei dels seus pobles, si només és pels interessos econòmics de les seves oligarquies el retorn al nacionalisme a Europa està servit.
 
Ara és la hora de veure si el canvi a Europa és possible, i Grècia serà el seu banc de proves.
 
I també serà el moment de veure qui està a favor de la llibertat democràtica i de la defensa del canvi i qui està del costat del “status quo”, també aquí a casa nostra.
 
Les esquerres del Sud d'Europa
 
Nota 1 : La història recent de Grècia té paral·lelismes amb l’espanyola. Desprès de la II Guerra Mundial va esclatar una guerra civil a Grècia, amb la intervenció anglesa, que va culminar amb la derrota dels comunistes i més de 100.000 exiliats. Posteriorment des de 1967 a 1974 es va viure la “dictadura dels coronels”, una dictadura militar, i la seva caiguda va esdevenir l’arribada de la República a Grècia. Posteriorment la vida política a Grècia prèvia a la crisis econòmica va estar dominada pel bipartidisme entre Nova Democràcia (ND) i el partit socialista (PASOK), que va produir una societat basada en el clientelisme, la corrupció, l’elusió fiscal i el predomini de les oligarquies. Finalment la crisi va produir el govern de coalició entre els dos partits i la irrupció de Syriza. 
Nota 2: Syriza, “Coalició d’Esquerra Radical”, no és un partit nou, neix a finals dels 90 de la confluència de diverses formacions de l’esquerra alternativa, eurocomunistes, ecosocialistes, verds, socialistes, etc. i es va presentar per primera vegada al 2004 a les eleccions. Té un ideari clarament d’esquerres, europeista crític i forma part del Partit de l’Esquerra Europea. Alexis Tsipras va ser candidat a Presidir la Comissió Europea per aquesta opció i és un símbol per a l’esquerra alternativa plural.
Confluencia de les esquerres

 
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada