26 de març 2024

L’IRRESPONSABLE POLÍTICA VIRTUAL DE PUIGDEMONT I JUNTS

Puigdemont discurs presentació candidatura

nuevatribuna/30 DE MARZO DE 2024

El discurs de presentació de la candidatura de Puigdemont com a candidat a la Presidència de la Generalitat, té tots el continguts del que representa la contumàcia en continuar plantejant un discurs irresponsable i basat en un anàlisi irreal de la realitat política de Catalunya.

Tot el plantejament polític de Puigdemont i Junts és un relat de tot el que ha passat a Catalunya des de l’any 2017 sostingut en les mentides i el falsejament del que realment ha succeït. Des de l’inici de la descripció del fets, és a dir la seva pròpia vergonyosa fugida per tal d’evitar ser jutjat per la seva actuació, Puigdemont ho presenta dient “ calia protegir per damunt de tot les institucions del nostre país i la decisió sobirana del poble de Catalunya a través del seu Parlament, que n’és el legítim representant, de proclamar la independència “.  Segons el seu discurs ell representa tota la legalitat, amb la qual cosa resta tota legitimitat als següents Presidents i Parlaments escollits, malgrat haver-se presentat a les eleccions. 

Puigdemont fins i tot parla de “restaurar” la Generalitat que sembla que únicament la representa ell. Realment tot el relat que fa és una fantasia d’una ment trasbalsada o d’una capacitat de fabulació i fantasia digna d’un “conte de fades”. No hi ha dubte que Puigdemont sembla tenir un molt elevat concepte de si mateix, per que sense ell sembla que res és possible. Només així és comprensible el que diu “ Hem de defugir de mediocritats i sectarismes, hem d’allunyar-nos de la resignació i el derrotisme que mai han estat aliats a la causa de Catalunya, construir amb autoestima i autoexigència, un futur compartit amb tots i cadascun dels nostres conciutadans”. Tot això només es possible  plantejar-ho des d’un cap que vingui d’un altre món. Puigdemont i els seus acòlits de JUNTS semblen oblidar el que va passar  l’any 2017. Al setembre d’aquell any es van iniciar un seguit d’il·legalitats portades a terme per la majoria del Parlament que van aprovar lleis il·legals, una convocatòria de Referèndum mancat de les mínimes garanties de legalitat i transparència, l’1 d’Octubre, i culminant tot en una proclamació d’independència que va durar menys de 30 segons. Cal dir que el Referèndum no va tenir cap reconeixement de cap tipus enlloc.

El que va passar posteriorment faria avergonyir  qualsevol que tingués un mínim d’orgull. Malgrat haver convocat una reunió del Govern de la Generalitat, “l’honorable ” Puigdemont fuig de Espanya amagat dins del maleter d’un cotxe, deixant el país sense President. Desprès s’arroga el títol d’exiliat quan és un fugit de la justícia, cosa que no van fer una bona part del seu Govern que van ser jutjats i condemnats a presó pel Tribunal Suprem.

Durant aquests anys Puigdemont ha viscut en el seu “palauet” de Waterloo, subvencionat per lleials seguidors o creant diverses formes de recollir fons com el famós “carnet de la República Catalana”.

Mentre a Catalunya es van viure moments molt convulsos  i molt tensos amb greus incidents fins que amb la política endegada pel Govern espanyol de progrés comandat per Pedro Sánchez es va iniciar una política d’apaivagament, acostament i diàleg amb Catalunya i el seu Govern de la Generalitat i que finalment amb la concessió dels indults va aconseguir una certa normalització en la societat catalana i en les relacions entre l’Estat i la Generalitat. Tot això al marge, i fins i tot en contra, de la política de confrontació que Puigdemont i JUNTS van mantenir.

Ara presumiblement, si s’aprova la Llei d’Amnistia, i gràcies al perdó que aquesta comporta sobre determinats delictes que es puguin haver produït  durant el temps del procés, Puigdemont podrà  tornar en un futur proper a Catalunya i podrà continuar amb la seva carrera política com un ciutadà més.

Però el que Puigdemont no podrà es “TORNAR-HO A FER”. Per que el que no fa  l’Amnistia es canviar les lleis, i si ho torna a fer haurà d’afrontar novament la persecució judicial. Cal recordar que en la Transició  l’amnistia de 1977 va perdonar a condemnats per assassinats però alguns dels amnistiats, especialment d’ETA, van tornar a ser condemnats posteriorment per reincidir en altres fets similars.

Es a dir, Puigdemont ha de ser conscient de que torna per que la democràcia espanyola ha decidit amnistiar-lo juntament amb un altre grapat de gent que va ser sancionada per actes de tot tipus contra la llei durant el procés independentista. Més li val que en la seva frivolitat no pensi que pot reincidir.

Es per això que només des de la ignorància o la  mala fe, o sobre un intent d’engany als seus seguidors es poden tenir en compte les seves paraules en l’acte de presentació electoral que comentem, quan Puigdemont diu als seus acòlits de JUNTS “ l’objectiu principal que ens hem de fixar és culminar amb èxit el procés d’independència que van engegar l’octubre del 17 en una legislatura en que precisament s’escaurà el desè aniversari del referèndum de l’1 octubre”.

Cal dir que tota la trajectòria política de Puigdemont i de la gent de JUNTS que li ha donat suport al llarg del temps s’ha basat en dues línies polítiques: 1) la irresponsabilitat més persistent de dur a terme un projecte polític que anava en contra de tot el marc polític en el que s’estava actuant; i 2) un projecte polític virtual, es a dir totalment fora de la realitat política en que s’estava immers. Tot això amb un  mèrit innegable de crear una “faula” que proclamada de forma constant no sols per partits independentistes, sinó reiterada a través dels mitjans de comunicació públics del govern català i els privats afins, es va convertir per una bona part de la ciutadania en quelcom que semblava possible.

Desprès els fets han demostrat que ni era real, ni estava preparat. La majoria dels propis actors ho han reconegut. Tot el plantejament del “procés” era una entelèquia, si es va arribar a on es va arribar va ser per la pugna insomne entre JUNTS i ERC per ser hegemònics dins de l’electorat independentista. I en definitiva tot va ser un “farol” (com va dir la ex-Consellera Clara Ponsatí) que se’ls hi va anar de les mans. Només cal recordar la foto del conjunt dels diputats i diputades independentistes desprès de la “non nata” declaració d’independència també quasi virtual. Els polítics de ERC i JUNTS feien tots cara d’enterrament, i només estaven joiosos els irresponsables que a sobre no tenien res a perdre ni a témer, els de la CUP.

Malgrat això Puigdemont torna a intentar vendre de forma irresponsable de nou la política virtual malgrat fer una certa autocrítica “si no fos conscient, del desànim, la desmobilització, i la pèrdua de confiança d’una part de la població que, esperançada a poder fer possible finalment el somni d’un país lliure i millor, i que va respondre sempre que se li va demanar, s´ha decebut per la nostra incapacitat”. Aquí accepta que eren incapaços de fer real el “miratge” que era el “procés” però això no el fa canviar de discurs. I  afegeix “malgrat tot, no ens han derrotat ni tenim només raons per lamentar-nos”, nosaltres no hem renunciat a res, ni ho farem, i que mantenim la legitimitat i legalitat tant del referèndum com de la declaració d’independència”. En aquest discurs es fa evident la certesa d’aquell refrany que diu “ no hi ha pitjor cec que el que no vol veure”.

Puigdemont i els seus sembla que són incapaços de veure la realitat en que el “nefast procés” ha portat al conjunt de Catalunya i la seva societat. Una ruptura interna de la ciutadania trencant llaços de convivència de moltes dècades. Un pas enrere com a país en tots els àmbits, econòmic, cultural, social i polític. No són capaços de veure que la major part de la ciutadania de tots els colors voldrien ja oblidar uns anys negatius pel conjunt del país.

Només una realitat farà entrar en raó a Puigdemont i JUNTS, i és el fet de que actualment la realitat política de Catalunya ha canviat en bona part i que Puigdemont i JUNTS avui no són cap esperança ni cap realitat engrescadora per la majoria de la societat catalana i que el seu somni hegemònic està caducat i cal esperar que es consumi  en les properes eleccions i Puigdemont se’n adoni que el seu relat virtual, irresponsable i enganyós ja no es cap esperança il·lusionant per  a Catalunya.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada