19 d’abr. 2019

EL 28 TOTHOM A VOTAR FUTUR!!!!

28A cal escollir

Nuevatribuna | 20 de Abril de 2019


El proper dia 28 d’abril cap vot d’esquerres o progressista es pot quedar a casa. Sigui per convenciment, militància, coincidència amb les propostes concretes que es presenten en l’espai d’esquerres, sigui prestant el vot a l’espera de veure com l’utilitzen, o sigui tapant-se el nas per reticències o manca de confiança, cal que tots i totes Anem a votar!.

En aquestes eleccions en hi juguem molt. Les opcions mai han estat tan clares. O tenim una majoria d’esquerres, progressista i democràtica, o tenim una majoria de les dretes reaccionàries, de les tres dretes i ultradretes que han abandonat totalment l’espai de centre. Les dretes, totes elles,  plantegen sense ambigüitats un retorn  al passat mitjançant unes propostes en tots els aspectes econòmics, laborals, socials, en llibertats, en retorn al centralisme territorial, que confronten fins i tot amb la mateixa Constitució.
Avui es troba a faltar una dreta dialogant i centrada com en la transició va representar la UCD de Suárez. Avui la dreta és VOX que més que una nova ultradreta representa el retorn a un fosc neo-franquisme; és el PP de Casado que deixa com a centrista a Fraga i es dedica a reproduir les propostes radicals de VOX; i és un C,s de Rivera que han abandonat  tota màscara de centrisme. Tots ells, es presenten  en tots els aspectes polítics com un tripartit reaccionari contrari als interessos de les classes treballadores i populars, un tripartit que vol incrementar la ja important desigualtat social produïda per la crisi i les polítiques realitzades; un tripartit contrari als drets de les dones i de les minories sexuals tot volent  imposar un nou neo-catolicisme militant a tota la societat i defensant el retorn a un centralisme anticonstitucional. En definitiva unes polítiques econòmiques, fiscals i laborals neo-liberals, unes polítiques territorials centralistes, i unes polítiques socials reaccionàries i lliberticides. Ens faria somriure si no fos per a plorar que el PP i C.s que es presenten com a suposats “constitucionalistes” plantegin propostes anticonstitucionals en les seves propostes programàtiques. Les dretes tripartites representen més que mai el PASSAT.

Es per això que cal que la gent d’esquerra i progressista, deixi al marge qualsevol reticència i vagi a votar per les opcions que més li convencin o les que menys rebuig li provoquin. Però cal parar en primer lloc  la dreta radicalitzada i donar una oportunitat, tot lo crítica que es vulgui,  a una majoria d’esquerres o progressista entorn al PSOE, UnidesPodemos i Compromís les opcions amb possibilitat d’aconseguir escons i que poden articular una majoria alternativa de progrés.
Acte "Pasado o futuro"
Com es va plantejar en l’acte “Pasado o futuro, tu decides” per part de personalitats del món de la cultura, el periodisme,  CCOO i UGT, en paraules de Unai Sordo “ Hay que votar, hay que participar porque nos jugamos mucho, se están lanzado mensajes, discursos que cuestionan los derechos de ciudadanía, la convivencia, el respeto a la igualdad de hombres y mujeres o la validez del sistema público de pensiones”. Como va dir Almudena Grandes “el progreso no es una línea recta, las conquistes sociales se pueden perder”.

Cal anar a votar per a optar per una possibilitat de FUTUR, no tan sols per a no tornar al passat sinó per avançar en la millora del país a nivell econòmic i social.
Unes opcions de futur que cal reivindicar com fa el document conjunt de CCOO i UGT: a) Defensar la possibilitat d’un nou model productiu sostenible; b) Optar per una Ocupació de qualitat, derogant la Reforma Laboral del PP per acabar amb la precarietat; Per una fiscalitat millor i més justa; Garantir la igualtat d’homes i dones; Garantir la viabilitat i la suficiència de les pensions i millorar uns serveis públics de qualitat, o Millorar la qualitat de la democràcia, derogant per exemple la llei mordassa. Aquestes entre altres poden ser alguns dels objectius d’una majoria política d’esquerres. Pel que fa a la qüestió territorial és evident que cal potenciar la solució del màxim diàleg dins de la llei.

Avui en dia qüestions com les relatives a les Reformes Constitucionals cal descartar-les per que calen majories amples i avui a la vista de la posició de les dretes sembla impossible qualsevol acord.

Es evident que per aconseguir objectius de canvi de futur caldrà que els partits que es diuen d’esquerres i/o progressistes confirmin que ho són i actuïn amb responsabilitat, lleialtat i amb generositat per aconseguir un acord programàtic. Però el deure dels electors és crear la possibilitat de fer-ho possible.
Per més endavant quedarà analitzar el comportament d’aquests partits i els dèficits o incògnites que la seva actuació pot comportar.

Caldrà veure si el PSOE de Sánchez, que apareix com a possible guanyador de les eleccions, continua amb el canvi d’estratègia, més socialdemòcrata que el va retornar a la Secretaria General del PSOE. Si vol fer una política d’esquerres, abandona tacticismes i abandona la línia socioliberal que havia definit l’actuació anterior del PSOE que el va portar a reformar l’article 135 de la Constitució.
I veurem que passa amb UnidasPodemos desprès de la seva previsible baixada electoral. No és descartable que els resultats electorals puguin provocar canvis i convulsions en el moviment i en les seves confluències. Es evident que cal més democràcia real, més ideologia clara i més estratègia en aquest espai per a posar fi a les seves convulsions internes que són responsables de la seva previsible baixada electoral.

Pel que fa a Compromís és avui l’opció més clara, estable i conseqüent en l’espai de  l’esquerra i hauria de ser un model per a futures articulacions polítiques de l’espai de  l’esquerra alternativa que pot comptar amb d’altres subjectes polítics com l’Actua de Gaspar Llamazares i molta gent d’esquerres i progressistes orfes de referències i que avui per avui poden fer un vot prestat.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada