25 de juny 2013

NELSON MANDELA (presoner 46664)

MANDELA : Presoner 46664 a Robben Island
| 26 Junio 2013

Nelson Mandela serà sens dubte una de les personalitats que amb més forta empremta ha marcat el segle XX i començament del XXI.

No ha estat únicament un gran lluitador per les llibertats, la principal referència en la lluita contra el “apartheid” a Sud-Àfrica, una persona que ha patit més de 25 anys de presó a Robben Island, sinó que ha estat una personalitat capaç d’elevar-se per sobre del seu patiment personal i del seu poble i dirigir amb un gran exercici polític i ètic tot un procés de reconciliació del poble sud-africà per tal d’aconseguir la seva conversió en una societat democràtica i multicultural. La personalitat que va dirigir des de la direcció de l’ANC (Congrés Nacional Africà) un procés històric de reconciliació entre la majoria de color i la minoria blanca, en especial "l'afrikaner” que havia ostentat un poder opressiu profundament violent sobre la majoria no blanca, a partir de unes lleis d’aplicació basades en el racisme més extrem.

Mandela i els seus companys en la direcció de l’ANC, que incorporava  membres blancs, especialment del PC de Sud-Africa, va ser la principal organització opositora al règim de l’”apartheid”. Primer per mitjans pacífics i no violents i posteriorment incloent-hi l’oposició armada a través del ” Umkhonto we Sizwe” ( la Llança de la Nació).

Es evident que en la seva lluita Mandela va tenir molts acompanyants importants com el seu company Walter_Sisulu, el dirigent a l’exili Oliver_Tambo, blancs com Joe_Slovo, dirigent de l’ANC i del PC. Juntament amb ells cal destacar altres importants lluitadors que van deixar la seva vida com Steve_Biko o Chris Hani .

El llegat de Mandela és el del seu exemple i la seva ètica, i la de molts dels seus companys, i el seu comportament a la seva vida. I això serà patrimoni de tots els que lluiten per un mon més just.

Ni l’evolució del seu país, de l’ANC, ni la dels seus familiars, tindrà res a veure amb el judici a la gran figura que sens dubte passarà a la història com a referència d’integritat, intel·ligència i capacitat de lluita i de reconciliació amb els seus adversaris sense renunciar mai als seus propis principis.

Mandela el pres “46664” de Robben Island, el lluitador anti-apartheid, el dirigent polític i la personalitat ètica estarà sempre en la referència de les persones de progrés com algú a imitar

NELSON MANDELA: Un exemple a imitar

Frases de Mandela:

L’educació és l’arma més poderosa que es pot usar per a canviar el món.

“Detesto el racisme, per que el veig com a quelcom bàrbar, vingui d’un home negre o d’un home blanc.”

“Vaig aprendre que el coratge no era la absència de la por, sinó el triomf sobre ella. El valent no és qui no té por, sinó el que guanya a aquesta por.”

“Mai, mai i un altre cop mai,  ha de succeir que aquesta terra tan bella experimenti l’opressió d’una persona per una altra.”

“No pot haver-hi una revelació més intensa de l’ànima d’una societat que la forma en la que tracta els seus infants.”

“Ser lliure no és solament desfer-se de les pròpies cadenes, sinó viure d’una forma que respecti i millori la llibertat dels altres.”

Emblema de l'ANC (Congrés Nacional Africà)


                                         The Specials : "Free Nelson Mandela"

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada