9 de des. 2016

EUROPA: L’ALTERNATIVA ÉS ECOSOCIALISME O BARBÀRIE



Ecosocialisme o barbàrie
Nuevatribuna | 09 de Diciembre de 2016
Les ombres planegen sobre Europa. Una Europa sotmesa al domini de l’austericidi decretat pels poders europeus de la dreta i el neoliberalisme amb la complicitat de la socialdemocràcia. Una austeritat neoliberal adoptada per uns organismes de la UE amb fortes carències democràtiques i a esquenes dels propis Parlaments nacionals. Aquesta Europa on els estats han fet cessions de sobirania a unes institucions polítiques europees amb forts dèficits democràtics i participatius. Una Europa feta d’esquenes a les seves ciutadanies i demostrativa del fracàs d’unes elits que apliquen unes polítiques que provoquen frustració i fracturen la majoria social. Unes polítiques europees que es volen presentar com les úniques possibles. Així hem vist com polítiques com les contrareformes laborals s’han aplicat de forma mimètica per governs de dreta com el PP de Rajoy o socialistes com el de Holande -Valls a França.

Europa avui es contempla amb temor, s’ha destruït l’ideal europeista motivador que era vist socialment com un model de futur de benestar i cohesió social. Ara és tot el contrari, les retallades semblen venir totes d’Europa, incloses les que són fruit de decisions presses en àmbits nacionals. La realitat és que s’ha produït un retrocés des de l’etapa conduïda per Jacques Delors, on el creixement econòmic es plantejava en paral·lel a la millora de les condicions socials. S’ha desfet bona part del camí que s’havia avançat pel que fa a la concepció de la unitat europea. Tot això és degut a les polítiques dutes a terme en les últimes dècades i aguditzades arran de la crisi i que han anat dirigides a beneficiar els grans poders econòmics que han concentrat la riquesa cada vegada en més poques mans, a la vegada que la pobresa i desigualtat augmenta, i les societats es fracturen en la seva cohesió interna amb el creixement de sectors de població exclosos que són cada cop més nombrosos. 
Merkel, Rajoy i Hollande
 I aquesta és una de les raons per les quals creixen com a reacció les opcions ultranacionalistes que volen retornar als vells estats-nació superats per la historia. Unes opcions que es basen en la por a un futur fosc i poc atractiu però que es vol combatre amb un model idíl·lic d’estat nacional que ja és inexistent i impossible i que en el passat van provocar greus desastres bèl·lics.

Aquests moviments ultranacionalistes d’extrema dreta, racistes i aïllacionistes s’aprofiten de la nova situació creada per les polítiques d’austeritat que des de les institucions europees i els governs de dretes i socialdemòcrates s’han implantat. Hi que  han  generat en gran part una resposta primària de malestar profund per part dels sectors més afectats per la crisi. Una bona part de vot de les classes treballadores i de classes mitges expressen la seva frustració i ressentiment contra els partits tradicionals governants als qui responsabilitzen amb raó de la seva situació. Aquests sentiments de frustració i rebuig són fàcilment utilitzats pels populismes de dretes que apel·len als sentiments nacionalistes per a combatre aquest enemic que representa Brussel·les, les elits governants i les seves polítiques.

Les opcions populistes nacionalistes i xenòfobes tenen un caldo de cultiu òptim pel seu missatge radical que situa l’enemic fora de la tradicional estructura de l’Estat-Nació. Tota la culpa ve de l’exterior, de les institucions comunitàries i de l’emigració especialment la que prové de cultures i races  diferents. Aquest és el missatge que està calant a molts països europeus. En els de l’est on la ultradreta ja governa a Hongria o Polònia, i a l’oest on pren força al nord i centre d’Europa, i on properament podrem contemplar la seva força en les eleccions a França,  Holanda i  Alemanya. Es dóna  el fet de que davant la falta de resposta i alternativa a l’actual estat de coses per part de l’esquerra una part de l’electorat de classe obrera i treballadora molt afectat per les polítiques d’austeritat avui  és veu seduït per la demagògia del populisme nacionalista Ho hem vist al Brèxit britànic, i ho estem veient de forma reiterada a França.
La ultradreta que ens aguaita: Le Pen i Wilders
I malgrat el problema està provocat en gran mesura per les polítiques que els governs de la UE i institucions europees com la Comissió o el BCE estan portant a terme, tampoc pot haver-hi cap dubte que l’alternativa a l’actual estat de coses no vindrà de la mà d’un retorn nostàlgic als antics Estats-Nació. L’alternativa només pot venir a escala europea, el retorn nostàlgic a les antigues formes estatals no pot donar solució als problemes actuals derivats de la globalització econòmica i financera.

L’alternativa només pot ser més Europa i una altra Europa. I aconseguir-ho només serà possible mitjançant un canvi radical a Europa. Una Europa més democràtica que superi l’actual UE burocratitzada i mancada de controls democràtics reals. Un moviment europeu que pensi a escala europea però sense obviar la escala estatal quan es tracti de establir i formular alternatives. Cal una nova Europa més democràtica i social més orientada al benestar de la seva ciutadania, amb més capacitat de creació d’ocupació mitjançant una reconversió cap a una energia i una industria més “verda” , més ecològica i sostenible. Creadora de nova d’ocupació a través d’aquesta nova industria i mitjançant polítiques públiques de potenciació de sectors creadors de molta ocupació intensiva amb mà d’obra com són els sectors de la sanitat, l’educació i els serveis socials públics. I per això cal no confondre la lògica de l’eficiència econòmica  industrial que es mesura amb la productivitat amb la lògica del que és socialment productiu en els àmbits del treball social,  és a dir la qualitat de la prestació laboral. El concepte de la productivitat com augment de la producció per persona, l’eficiència productiva no és aplicable en l’acció social. Per això a Europa hi ha un gran jaciment d’ocupació intensiva en el sectors socials que no s’ha tingut en compte en les polítiques fetes fins al moment i basades només en el principis de l’austeritat és a dir saldar deutes i reduir el dèficit. Es possible fer coexistir una part de l’economia molt productiva  amb la resta que sigui sostinguda amb alts nivells d’ocupació intensius amb ma d’obra.

Cal que l’alternativa a defensar per les esquerres progressistes i ecologistes, i que s’ha d’ampliar a les forces democràtiques i europeistes, sigui defensar un NOU MODEL D’ EUROPEISME. Un model de nou estat del benestar que només és realitzable a nivell europeu amb un ampli respecte a cert grau de sobirania dels estats. Cal MES EUROPA  per a fer front a la globalització. Cal MES EUROPA com a ideal col·lectiu i polític per a una nova etapa. Una Europa social, inclusiva, més política, més democràtica i ecològicament sostenible. Només des de l’àmbit europeu és possible fer front, amb garanties pels interessos col·lectius, a la globalització, i establir normes i regles que la controlin mínimament. Això avui dia és impossible fer-ho des de l’àmbit dels estats. Només a escala europea és possible establir un equilibri avui entre el mercat i la justícia social.

I cal tenir un projecte europeu compartit, la qual cosa  no exclou la seva articulació a escala local, regional, estatal i europea. Però ha de ser una lluita amb referents europeus i estructures també europees.
La CES, el sindicat europeu
En aquest sentit el moviment sindical pot tenir un paper capdavanter però alhora una forta responsabilitat. La Confederació Europea de Sindicats és ja un embrió estructurat de moviment sindical a escala europea. Té propostes i programes inclòs en l`àmbit de la sostenibilitat medi-ambiental, però ha de fer un pas més, ha de donar un salt des dels estats a la escala europea. Cal exigir més drets sindicals als països que han de formar part de la nova Europa. Cal establir drets laborals i sindicals europeus, cal establir criteris de negociació i impulsar la negociació col·lectiva a escala europea. El sindicalisme pot ser l’embrió que faci que les forces d’esquerres, de progrés, ecologistes i a les europeistes es comencin a plantejar actuar també a escala europea coordinada amb la seva actuació en els àmbit estatals. La democratització europea no és possible sense que hi hagin propostes polítiques i socials europees fruit d’estructures socials i polítiques d’àmbit europeu.

Aconseguir MES EUROPA és el repte i la utopia i ha de ser l’alternativa de progrés. Per que sense MES EUROPA  el futur serà abocar-nos a un procés de desintegració del projecte europeu i de les seves economies i societats.
Un petit triomf a Europa: Àustria
Marx deia que la alternativa era en el seu temps entre “Socialisme o Barbàrie”, avui, desprès de la derrota a Àustria del candidat de la ultradreta a mans d’un candidat verd, podríem dir que el futur de Europa podria ser “Ecosocialisme o Barbàrie”.
Un altra Europa es possible
                                          Leonard Cohen "The partisan"

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada