23 d’oct. 2011

Set accions (propostes) per a canviar-ho tot


       http://www.youtube.com/watch?v=9OIszcbxjU4&feature=youtu.ben

Sota el lema “Jo passo a l’acció”, a l’Assemblea Programàtica realitzada per la candidatura d’ICV-EUiA encapçalada per Joan Coscubiela, antic secretari de CCOO de Catalunya, es van definir les prioritats de la coalició de cara a les Eleccions del 20N.  D’entre les principals prioritats se n’escolliren set que es presentaren en un vídeo de 2 minuts i que sintetitzen un programa d’Alternativa d’Esquerres a Catalunya. En elles les alternatives socials, ecològiques i de reivindicació nacional suposen unes polítiques totalment contraposades a les de la dreta i a les realitzades pel Govern de Zapatero.

Aquestes set accions que recull el vídeo es concreten en:

1.- La lluita contra l’atur. La coalició reivindica la retirada de la Reforma Laboral i de les últimes lleis laborals de Zapatero, que només han servit per arribar als quasi 4,2 milions d’aturats. Es defensa  estimular la inversió dins d’un model econòmic social i sostenible basat en el treball de qualitat i els salaris dignes.

2.- Impulsar la democràcia tot garantint la claredat i la transparència. En aquest sentit es proposa la regulació dels  referèndums ciutadans amb caràcter vinculant i/o revocatori.  Tanmateix es planteja com a  prioritari el combat contra la corrupció i la inhabilitació dels corruptes, tot establint mesures per a separar el poder del diner de la política, i regulant les relacions dels “lobbies” amb la política.

3.- Prioritzar el rescat de les persones.  Situar els drets de les persones, la ciutadania,  en primer lloc, desplaçant la prioritat que se ha donat, dins la política actual, a la banca. Exigir-li a aquesta, que ha rebut i sembla que seguirà rebent milions d’euros en ajuts públics, que posi els pisos dels immobles, que s’ha adjudicat durant la crisis, al servei d’un parc d’habitatge públic. Obligar la banca a afavorir la  circulació del crèdit a les famílies, autònoms i PIMES.

4. Acabar amb el desnonament de les famílies. En concreto el del primer habitatge de famílies amb manca de recursos, degut a situacions derivades de la crisi com per exemple l’atur. Establir polítiques d’intermediació i conversió dels préstecs amb dificultat de pagament en lloguer assequible. Facilitar la dació del pis com a forma de pagament i cancel·lació del deute.

5.- Fer que pagui més qui més té. Es  planteja la necessitat de que les rendes del capital tributin igual que les rendes del treball. S’han d’evitar els retalls socials de l’estat  del benestar, mitjançant l’augment de la recaptació. S’ha de posar límit als paradisos fiscals i establir una fiscalitat  adequada pels “xiringuitos” fiscals de las Sicav. Potenciar a fons la lluita contra el frau fiscal la qual hauria de comportar incrementar el  poder de recaptació en més de 70.000 milions d’euros. Això hauria d’evitar més increments pel que fa als impostos indirectes que graven el consum, com és el cas de l’IVA. S’han de portar a terme polítiques adequades per a fer aflorar l’economia submergida existent actualment i que representa aproximadament més del 20% de la nostra economia. Alhora s’ha de fomentar el respecte al medi ambient tot implantant la fiscalitat verda.

6.-Defensar els drets nacionals de Catalunya i el dret a decidir. No pot tornar a passar  el mateix que amb la tramitació de l’Estatut, cap tribunal, ni tan sols el Constitucional ha de poder canviar allò que el poble ha ratificat en  Referèndum.  Es defensa una Reforma Federal de la Constitució,  de les lleis i la financiació  que faci efectiu el caràcter plurinacional, pluricultural i plurillingüístic de l’Estat, que reconegui el dret a l’autodeterminació.

7. Tancament de les nuclears i lluita contra el canvi climàtic. Tancament  progressiu de totes les centrals nuclears abans del 2020. L’energia nuclear s’ha demostrat  perillosa, ineficient i cara. Establir una estratègia estatal de lluita contra el canvi climàtic.

Aquests i d’altres punts del programa electoral signifiquen una ruptura radical amb les polítiques fetes fins avui  pel PSOE i les que pretén implantar el PP y CiU. Són polítiques federalistes dins el model d’Estat, de radicalitat democràtica en la concepció de las institucions, de defensa de l’estat del benestar i de la lluita pel creixement econòmic com a forma de sortir de la crisi, i defensa del medi natural com a millor preservació del futur del planeta.

El programa electoral d’ICV-EUiA, va acompanyat  d’una candidatura que, encapçalada per Joan Coscubiela i Laia Ortiz, comporta una garantia pel que fa a la fiabilitat, credibilitat, decència des de l’esquerra i l’ecologia, al servei dels treballadors i les classes populars. En definitiva un programa i una candidatura representativa del Catalanisme Popular, front la dreta i el nacionalisme excloent català i espanyol.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada