7 de set. 2011

Joan Coscubiela opta a encapçalar la candidatura d’ICV-EUiA al Congrés dels Diputats

Joan Coscubiela i Conesa

(Publicat en castellà sota el titol " Coscu, una candidatura atractiva y de referencia para muchos votantes" a: nuevatribuna.es | 8 Septiembre 2011)

El que va ser durant 13 anys Secretari General de CCOO de Catalunya ha manifestat la seva voluntat de presentar-se a les primàries d’ICV per encapçalar la candidatura per Barcelona al Congrés dels Diputats.

Aquesta aposta de Coscubiela és una bona noticia per a la formació ecosocialista. Sembla que la candidatura està ben vista per dirigents d’ICV i cal considerar-ho un pas en una bona direcció.

El candidat és una persona de reconeguda trajectòria en defensa dels drets socials i nacionals de Catalunya. I així ho va demostrar al capdavant de la primera organització social de Catalunya, la Comissió Obrera Nacional de Catalunya, on era una persona de clara vocació unitària i que sabia tendir ponts entre diferents posicions. Es una persona que té una forta vinculació ideològica amb el pensament progressista heretada, de molt petit, del seu pare que va ser un dels fundadors de CCOO de Catalunya. Es una persona molt coneixedora de la realitat social i laboral catalana,  està dotat d’una gran preparació intel·lectual, i això sense perdre la seva capacitat de sensibilitat social, tot això unit a una personalitat basada en la honestedat i l’austeritat, pròpies dels fundadors de Comissions Obreres.

L’antic Secretari General de CCOO de Catalunya és una persona que no sols ha deixat una profunda empremta i una gran estima dins el món sindical, sinó que és un gran coneixedor de la realitat política del país i amb un fort reconeixement en espais d’altres forces d’esquerra. Altrament la seva capacitat ha estat reconeguda pel seus antagonistes, tant en el món empresarial com dels dirigents polítics començant pels ex-Presidents de la Generalitat.

Amb la candidatura de Joan Coscubiela, ICV, donaria una lliçó important en aquests moment polítics i social, ja que el candidat encara que molt identificat amb el projecte, amb més de quaranta anys de militància primer al PSUC i desprès a ICV, no és persona que hagi estat vinculada a l’aparell de l’organització, la qual cosa demostraria que ICV anteposa, als interessos purament interns, la necessitat d’optar per una personalitat adequada al moment  d’excepcionalitat democràtica, socio-económica i política que viu Catalunya i l’Estat. A la vegada és un senyal per apropar-se encara més a la difícil realitat social de molts ciutadans i ciutadanes.

ICV donarà mostra, si presenta Joan Coscubiela de que és una organització que ha fet una forta renovació, tant en concepció política,  com pel que fa a la seva renovació organitzativa i generacional, i que ara opta per fer un salt endavant per conformar-se com a organització de referència dins de l’àmbit de la esquerra, ecologista i nacional.

Optant per una persona de les característiques, d’en Coscubiela demostra que ICV vol anar més enllà del seu actual espai electoral, tot fent una oferta electoral i  una candidatura  atractiva per a molts votants d’esquerra decebuts de l’actual situació.

Joan Coscubiela és una persona amb un fort sentiment nacional i una clara concepció sobre la necessitat d’acabar amb un model econòmic “desarrollista” i anar cap a un desenvolupament sostenible i respectuós amb l’entorn, i reforçaria dins d’ICV, en aquests difícils moments econòmics i socials, el seu discurs social. Un discurs que sempre havia estat la base de la força de l’antic PSUC i del moviment sindical de les CCOO catalanes. Això és encara més important ara, quan es dona  una pèrdua de referents per part de molts votants d’esquerres davant les polítiques dutes a terme pel Govern de l’Estat.

Altrament en Coscubiela, per la seva trajectòria te un fort coneixement de la realitat de l’Estat, i alhora vinculacions amb molta gent dels àmbits progressistes, en especial de les Illes, dels País València, d’Euskadi i de Madrid, entre d’altres zones.

Una candidatura forta, encapçalada per l’ex-secretari de CCOO de Catalunya, permetria a ICV, consolidar el seu espai electoral actual i atraure a molts dels votants desencantats, abstencionistes o gent que vota en blanc.

Altrament ICV, optant per un candidat que encapçali la llista, que va més enllà de la pròpia organització, i reforçant la coalició amb EUiA, donaria un exemple al conjunt de les forces d’esquerra, ecologistes i progressistes d’arreu l’Estat, al mostrar com es pot configurar un model polític basat en la col·laboració de forces d’esquerra. Camí que ja es va iniciar fa molt de temps i que ara ha de tenir la seva confirmació. La qual cosa podrà servir per referent de futur, en l’àmbit de l’Estat, de la necessitat d’una àmplia coalició de la gent que vol un canvi basat en la justícia social, preservació ecològica i la potenciació d’un model econòmic i social sostenible i el federalisme i el ple respecte als drets nacionals dels pobles de l’estat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada