21 d’abr. 2024

LA HIPÒCRITA POLÍTICA D'OCCIDENT A ORIENT MITJÀ

 



nuevatribuna/24 DE ABRIL DE 2024

No podem deixar de qualificar la política de l'anomenat “occident” de “doble moral” quan es tracta de problemes polítics en el pròxim orient.

Els anomenats països occidentals, la suposada salvaguarda dels valors democràtics, mantenen  una actitud en general hipòcrita pel que fa a la  situació que esquitxa el conflicte de Palestina.

Hem vist com tots aquests països han denunciat i amb raó l'atac d'Hamàs contra civils israelians i l'han qualificat com a acte terrorista. No obstant això gairebé tots han acceptat les exagerades matances, el genocidi que està significant les morts o més ben dit els assassinat de desenes de milers de civils a Gaza, o els continuats atacs de colons i forces militars israelianes sobre la població palestina a Cisjordània. Els mateixos que denuncien l'agressió de Rússia a Ucraïna callen davant les salvatjades de l'Estat d'Israel sobre la població palestina.

Els EUA i els seus aliats, especialment el Regne Unit i bona part dels països de la UE, així com el Japó o Austràlia guarden silenci davant les quotidianes matances de població civil palestina. I els seus mitjans parlen de guerra quan no és tal sinó l'agressió d'un exèrcit sobre una població civil.

De la mateixa manera EUA i altres països continuen subministrant armament amb el qual es bombardeja la població civil palestina, alhora que bloquegen a l'ONU tota resolució de condemna a aquesta actuació criminal i genocida.

Així mateix tots aquests països clamen al cel condemnant l’avisat atac de l'Iran sobre Israel, que no va causar la mort de cap mort israelià. S'obliden però del previ atac d'Israel a la seu diplomàtica de l'Iran a Síria amb més d'una quinzena de morts. Així com els continuats atacs de represàlia d'Israel contra Líban, Síria o l'Iraq.

Això sí la resposta israeliana sobre l'Iran s'ha vist com una cosa normal i acceptable. I s'accepta com a inevitable l'atac a Rafha malgrat els centenars de milers de civils que allí estan refugiats. Mentre amb llàgrimes de cocodril lamenten la falta d'ajuda humanitària que Israel nega a una població sense aliments, sense aigua i sense medicines. I veiem amb sorpresa com Occident reacciona iradament davant l'assassinat de set cooperants d'una ONG d'un conegut cuiner occidental mentre calla davant la mort dels centenars de cooperants palestins de la UNRWA així com de periodistes que informen de la infame invasió sionista.

Després d'això com pretén presentar-se occident com a defensor de la llibertat en el món? Quan dona suport sense fissures  a l'actuació d'un estat que practica l’apartheid i el genocidi de manera sistemàtica. Quan  EUA veta totes les resolucions de condemna del Consell de Seguretat de l'ONU, o quan Israel incompleix totes les resolucions de l'ONU contra les seves actuacions il·legals des de la seva creació i insulta  aquesta organització a la qual deu la seva pròpia existència com a Estat.

No val la doble vara de mesurar. A molts ciutadans no ens agrada el terrorisme d'Hamàs que perjudica la causa palestina. A molts no ens agrada el règim despòtic de l'Iran. Però això no és obstacle per a reconèixer que els palestins estan sent massacrats i que Israel va iniciar la confrontació directa amb l'Iran amb l'atac a la seva legació diplomàtica a Síria.

De la mateixa forma a Occident s'oculta deliberadament que qui va liderar l'ofensiva terrestre contra Estat Islàmic a l'Iraq i Síria i el va derrotar van ser bàsicament les forces iranianes liderades pel General Soleimani posteriorment assassinat pels EUA amb els que va col·laborar en la guerra contra el DAESH.

Els mitjans de comunicació occidentals, excepte comptades i honroses excepcions compleixen  les línies marcades per la política dels seus governs en aquests temes, i continuen presentant  l'Estat d'Israel com a un estat democràtic perquè fa eleccions, sense tenir en compte la discriminació que sofreix la població àrab-israeliana i sense valorar la seva actuació en els territoris ocupats palestins.

L'actuació dels Estats Units i bona part dels països occidentals en el tema d'Orient Pròxim és similar a l'adoptada en el seu moment amb la Sud-àfrica racista durant dècades. El fet que fora un estat anticomunista era suficient per a ser acceptat en el món occidental, malgrat l’apartheid. Van tardar molt de temps a condemnar-lo, quan pràcticament ja estava en definitiva decadència. Ni les mobilitzacions ciutadanes en països com Gran Bretanya o els Estats Units van canviar la política d'aquests països que consideraven l’ANC i  Nelson Mandela com a perillosos comunistes.

El mínim que es pot exigir als governs occidentals és que si són realment defensors dels seus ideals democràtics els defensin davant tots els governs i no siguin consentidors d'actuacions com les d'Israel ara o la de Sud-àfrica o l'Espanya franquista en el seu moment. Si es defensen els valors democràtics es defensen en tot moment no sols contra els que no els hi agraden.

Els països occidentals, encapçalats pels EUA, i els seus poderosos mitjans de comunicació difícilment poden ser exemples de convicció democràtica. Encara queda molt a millorar en les nostres democràcies realment existents.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada